Ruski rok za predaju ukrajinske vojske na Krimu je istekao. Šta će dalje biti? (FOTO)

Prema ultimatumu predstavnika snaga samoodbrane Krima, ukrajinski vojnici su morali da predaju oružje, ili će u suprotnom njihova jedinica će biti nasilno zauzeta. Ukrajina tvrdi da ne postoje planovi da se oružane snage Ukrajine upute na Krim

  • 54

Predstavnici snaga samoodbrane Krima dali su ultimatum ukrajinskim snagama na Krimu da do 20 sati po lokalnom vremenu predaju oružje, javila je ukrajinska agencija Unian, a preneo "Glas Rusije".

Kako je navela ukrajinska agencija, prema ultimatumu, ukrajinski vojnici moraju da predaju oružje, u suprotnom njihova jedinica će biti nasilno zauzeta. Ova vest nije zvanično potvrđena.

Ukrajinski ministar odbrane u prelaznoj vladi Igor Tenjuh izjavio je ranije danas da ne postoje planovi da se oružane snage Ukrajine upute na Krim. Tenjuh je agenciji Interfaks rekao da ukrajinske snage samo sprovode vežbe u bazi.

Odgovarajući na medijske spekulacije o kretanju ukrajinske vojske nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad Krimom, Tenjuh je kazao da jedini pokreti snaga koji se mogu videti su "kretanje iz jedne u drugu bazu" tokom vojnih vežbi, prenela je agencija Rojters.

- Nije predviđeno slanje oružanih snaga na Krim. Oni samo obavljaju rutinske dužnosti - naglasio je on.

Vrhovni sovjet, skupština Krima, doneo je pre tri dana načelnu odluku o stupanju te autonomne republike kao subjekta federacije u sastav Ruske Federacije. Referendum o statusu Krima, na kom će biti postavljeno pitanje o pristupanju Rusiji, biće održan 16. marta.

Prema statističkim podacima iz decembra, Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa  58,5 odsto, Ukrajinaca 24,3 odsto, i krimskih Tatara, 12,1 odsto.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brbrrr

    9. mart 2014 | 18:58

    Nije mi jasno zasto ljudi prave paralelu izmedju Kosova i Krima,kad je to neuporedivo.Kao prvo na Krimu rusi zive bar hiljadu godina kao vecina i nisu nikad ni bili van Rusije do poslednjih 20-tak godina,sasvim je logicno da se pripoje Rusiji tu su oduvek i pripadali.Dok su na Kosovu bar 1000god zivjeli srbi koji su pobijeni ,poislamizovani i protjerani i naravno da cemo vratiti nepravedno oduzetu teritoriju.

  • anti antifa

    9. mart 2014 | 17:40

    До Вашингтона!

  • Bezposlen

    9. mart 2014 | 18:00

    Bravo Rusi! Pokažite da ste supersila i da ne podležete pretnjama i ucenama, a hoštapleri sa zapada su već shvatili da nije isto udariti na vas kao što su napali Srbiju i porušili civilne objekte, fabrike,mostove i pobili masu civila među kojima i decu! Moraju negde biti zaustavljeni i adekvatno kažnjeni za sva zlodela koja su naneli malim državama!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA