KAO U SREDNJEM VEKU: Hrvatski popovi prodaju oprost grehova

Sveštenik crkve Svetog Nikole u Varaždinu je izjavio da ne vidi problem u postojanju ovog cenovnika, niti u "neobičnim" stavkama, jer su sve stavke definisane u Zakoniku kanonskog prava Katoličke crkve

  • 18

Sveštenik Svetog Nikole u Varaždinu je na svom sajtu objavila cenovnik usluga koje sveštenici pružaju svojim vernicima. Oprost od maloletnosti i oprost od krvnog srodstva samo su neke od stavki.

- Shvatam ako su nekome nejasne ove stavke, jer reč "oprost" ljude asocira na greh, ali je zapravo više reč o dozvolama - objašnjava sveštenik varaždinske crkve Stjepan Najman. Tako oprost od maloletnosti podrazumeva dozvolu za crkveni brak onima koji imaju manje od 18 godina. Ovakav oprost košta 6,5 evra.

On je izjavio i da ne vidi problem u postojanju ovog cenovnika, niti u "neobičnim" stavkama, jer su sve stavke definisane u Zakoniku kanonskog prava Katoličke crkve.

- Unazad nekoliko godina više nije potrebno sklapati brak na dva mesta, u Crkvi i kod matičara. To znači da sveštenik obavlja dvostruku službu, građansku i versku. Stoga se ni u Crkvi ne može sklopiti brak koji se ne bi mogao sklopiti i pred državom - kaže sveštenik.

Jedna od neuobičajenih stavki je i "oprost od zločinačke prepreke" koja se odnosi na situaciju u kojoj su se muškarac i žena, koji žele da stupe u brak, prethodno udružili i usmrtili jednog od aktuelnih bračnih saputnika. Njihovo venčanje, bilo da se održava u zatvoru ili nakon odsluženja kazne, je nešto što država mora da odobri. Crkva i ovaj oprost naplaćuje 6,5 evra.

U napomeni na kraju spomenutoga cenovnika stoji kako bi cena za siromašne trebalo da bude umanjena za 50 odsto, dok bi za sasvim siromašne sve usluge trebalo da budu besplatne. U ovoj napomeni nije objašnjeno kako se utvrđuje finansijski status pojedinca.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sarajaja

    9. mart 2014 | 22:39

    Kada su ubijali, klali u Jasenovcu, Jadovnom i Gospicu i tada su im prastali grehe... Nista se nije promjenilo

  • Boki

    9. mart 2014 | 22:05

    U hriscanstvu se nista ne kupuje i ne prodaje parama. Daje se dobrovoljni prilog, onom ko nema da plati ne sme se naplatiti. Neka mi Bog oprosti grehe, pop ne mora ako nece besplatno...

  • njegos

    9. mart 2014 | 22:10

    Vatikanska skola!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA