Srbija ponovila žaljenje za sve žrtve rata u Hrvatskoj

Rat u Hrvatskoj je izazvao teške patnje Srbima koji su zbog tadašnjeg državnog vrha te zemlje odlučili da osnuju sopstveni nacionalni identitet poznat kao Republika Srpska Krajina - istakao je Obradović na današnjem izlaganju u Međunarodnom sudu pravde u Hagu

  • 6

Srpski pravni tim na čelu sa Sašom Obradovićem počeo je danas u Međunarodnom sudu pravde izlaganje odbrane na navode Hrvatske tužbe za genocid, posle čega će predstaviti protivtužbu Srbije za genocid nad Srbima na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Obraćajući se sudijama najvišeg suda Ujedinjenih nacija na engleskom jeziku Obradović je istakao da su Srbi žrtve genocida, iako je i dosta Hrvata propatilo tokom konflikta u Hrvatskoj.

- Nema sumnje da je mnogo i Hrvata propatilo u tom sukobu i ovaj slučaj je prilika za sve nas da se podsetimo i na njihovu tragediju. Medutim, rat u Hrvatskoj izazvao je teške patnje Srbima koji su, suočavajući se sa separatističkim idejama tadašnjeg državnog vrha te države, odlučili da osnuju sopstveni nacionalni entitet poznat kao Republika Srpska Krajina - rekao je Obradović .

On je izrazio žaljenje što je hrvatski pravni tim prošle sedmice zaboravio da ih pomene, ističući da to nije fer prema njima.

Obradović je istakao da ono što se dogodilo u Hrvatskoj 90-ih godina ne može da se svede na pojednostavljenu sliku koja prikazuje isključivo izvršioca i isključivo žrtvu genocida.

- U ime Vlade i naroda u Republici Srbiji, ja ponavljam iskreno žaljenje za sve žrtve rata i zločina počinjenih tokom oružanog sukoba u Hrvatskoj, bez obzira na pravnu kvalifikaciju tih zločina i bez obzira na njihovo nacionalno i etničko poreklo. Svaka žrtva zaslužuje poštovanje i sećanje - poručio je Obradović na početku uvodnog govora.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ej

    10. mart 2014 | 11:52

    Hrvatska tuži srbiju za genocid a oni izrazili žaljenje pred sudom hahahahahahahhahahahah...

  • Jovan

    10. mart 2014 | 11:14

    Oduvek smo bili veci ljudi !

  • АДВОКАТ ЖРТАВА

    10. mart 2014 | 11:38

    ... Наш правни тим требало би у Хагу да докаже : да је ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ Срба из Хрватске 1991-95. ТРЕЋА, завршна фаза ГЕНОЦИДА над Србима, који су планирали и започели хрватски нацисти 1941-45. када је убијено преко 1.000.000 Срба, Рома и Јевреја... Доказ: Срби су у Хрватској 1940. чинили 28% становништва, 1946. испод 14%, а 1996. само 5%. Најодговорнија лица за ПРОДУЖЕНИ геноцид над Србима који је трајао 55 година су: 1). Поглавник Анте Павелић, хрватски нациста (1941-45.) 2). Маршал Јосип Броз-Тито, хрватски комуниста (1946-80.) 3). Титов генерал Фрањо Туђман, хрватски националиста (1981-96.) 4). Сви генерали југо-комунисти у ЈНА од 1941. до 1996.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA