Šta ćemo gledati na pozorišnom festivalu "Slavija 2014"?

Gostovanjem umetnika iz Rusije počeo je 13. međunarodni pozorišni festival "Slavija 2014" u čijem će takmičarskom programu koji će biti održan 16. marta biti izvedeno sedam predstava iz pet zemalja

  • 1

U beogradskom pozorištu "Slavija" gostovanjem umetnika iz Rusije počeo je 13. međunarodni pozorišni festival "Slavija 2014", a manifestaciju je otvorio dramski bard Tanasije Uzunović.

Sedam predstava iz pet zemalja, biće izvedeno u takmičarskom programu koji će se održati 16. marta.

Batriću Žarkoviću, osnivaču i direktoru tog privatnog pozorišta pošlo je za rukom da u Beograd dovede predstave iz  Izraela, Rusije, Egipta i Kazahstana.

Predsednik žirija je teatrolog dr Raško Jovanović, a članovi američki dramski pisac i reditelj Nik Ularu i rediteljka Cisana Murusidze (Srbija). Oni će dodeliti nagradu za najbolju predstavu u celini - statuetu Don Kihot, rad vajara Kolje Milunovića.

Prve večeri izvedena je predstava "97 i po koraka na putu" Novgorodskog pozorišta za decu i omladinu "Mali" iz grada Velikog Novgoroda (Rusija). Predstava u režiji Nadežde Aleksejeve zasnovana je na japanskom mitu.

Fizičko pozorište Gabrijele Nojhaus iz Izraela učestvovaće sa predstavom "Žena koja nije htela da se spusti na zemlju". Nojhausova je autor i izvođač tog neverbalnog projekta. Nezavisni teatar iz Kaira dolazi sa Sartrovom filozofskom dramom "Iza zatvorenih vrata", u režiji Omara El-Mutaza Bel'laha.

Muzičko-pozorišni centar Aigul Imambajeve iz Kazahstana prikazaće "Medeju" Žana Anuja, u režiji Kuandika Kasimova, sa Imambajevom u naslovnoj ulozi antičke junakinje.

Rusko Dramsko pozorište "Drama No. 3" iz mesta Kamensk-Uralski učestvuje sa klasičnim komadom "Bez miraza" Aleksandra Ostrovskog u režiji Artemija Nikolajeva, a pozorište "Kod mosta" iz Perma sa Gogoljevom komedijom "Ženidba" u režiji Sergeja Fedotova.

Jedini domaći takmičar je predstava "Karamazovi / Sablasni eros", po Dostojevskom, u dramatizaciji Milisava Milenkovića i režiji Vladimira Lazića, koja je od jesenas na repertoaru "Slavije".

Poslednje večeri u čast nagrađenih biće izvedena najnovija predstava tog teatra - kolaž Nušićevih jednočinki "Kako vreme brzo prolazi", koje je priredio Raško Jovanović, povodom jubileja - 150 godina od rođenja velikog srpskog komediografa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA