RAT NA POMOLU: Ruske snage otvorile vatru na Krimu?

Nijedan od ukrajinskih vojnika nije povređen, a komandant baze pokušava da pregovara o okončanju akcije, prenosi Rojters i dodaje da drugi detalji za sada nisu poznati

  • 19

Ruske trupe otvorile su danas vatru iz automatskog oružja tokom preuzimanja baze ukrajinskih pomorskih snaga na Krimu, javila je agencija Iterfaks pozivajući se na izjavu neimenovanog ukrajinskog oficira.

On je rekao da su ruske trupe provalile u bazu u blizini grada Bakčisaraj nešto posle dva sata po podne po lokalnom vremenu, oduzele mobilne telefone ukrajinskim vojnicima i počele da pomeraju njihova vozila.

Nijedan od ukrajinskih vojnika nije povređen, a komandant baze pokušava da pregovara o okončanju akcije, prenosi Rojters i dodaje da drugi detalji za sada nisu poznati.

Manevri NATO-a u Norveškoj. Oko 16.000 vojnika iz 16 država NATO u utorak počinje glavni deo vežbi "Hladni odgovor", odnosno uvežbavanje akcija u zimskim uslovima.

Vlasti Krima danas su pozvale Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da pošalje posmatrače za praćenje referenduma o pripajanju tog regiona Rusiji, a iz OEBS je stigao odgovor da Krim ne može da poziva posmatrače, budući da nije samostalna država, a samim tim ni članica OEBS.

- Koliko mi znamo, Krim nije članica OEBS, tako da bi teško mogao da nas pozove - rekla je portparolka OEBS.

NATO je danas saopštio da će poslati izviđačke avione "Avakse" preko Poljske i Rumunije da bi nadgledali krizu u Ukrajini.

Ruske snage, koje su preuzele kontrolu nad izvesnim brojem vojnih objekata širom ukrajinskog poluostrva na Crnom moru, do sada nisu razmenjivale vatru sa ukrajinskim trupama, navodi britanska agencija.

Ruske snage učvrstile su ranije danas svoje prisustvo na Krimu, preuzevši vojnu bolnicu u Simferopolju i bazu ukrajinske vojske u Sevastopolju, nekoliko dana pred referendum na kojem će stanovnici poluostrva odlučiti o budućnosti ovog regiona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    10. mart 2014 | 16:44

    Prenaglasen naslov...nema od rata nista, a Rusija uzima samo ono sto joj pripada ;)

  • Mile

    10. mart 2014 | 16:56

    E da mogu nekako da im svima poručim, da ne ginu za tuđe interese,ko mi,hrvati,šipci....

  • mrsoje mudic

    10. mart 2014 | 18:04

    E dosadni su novinari sa naslovima. Gotovo krece rat, u 20 h moraaju da se predaju, dosli amerikanci, bla bla i svala vest krece rat

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA