PREDSEDNIK HDZ-A: Kriv je Sanader, a ne stranka

- Moram reći da je ova presuda zaista presedan - ne samo u Hrvatskoj, već i u evropskoj praksi. HDZ je potpuno uveren da nismo krivi i žalićemo se. Sanader i ostali zbog materijalne, i štete našoj reputaciji, trebalo bi da vrate 50 miliona kuna - rekao je presednik HDZ-a Tomislav Karamarko

  • 3

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko nazvao je presedanom u evropskoj praksi danas izrečenu nepravosnažnu presudu protiv te stranke u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, Fimi medija, poručicši da HDZ "nikada neće prihvatiti kolektivnu odgovornost".

Karamarko je najavio žalbu na presudu Županijskog suda u Zagrebu, kojom je HDZ kao prva politička stranka optužena za korupciju - izvlačenje novca iz državnih institucija i firmi preko marketinške agencije po kojoj je afera i nazvana, kažnjena s pet miliona kuna (650.000 evra) , a oduzima joj se i imovinska korist ostvarena krivičnim delom u iznosu od 24,2 miliona kuna (oko 3.16 miliona evra).

- Čitav svoj radni vek sam se borio protiv korupcije i moram reći da je ova presuda zaista presedan - ne samo u Hrvatskoj, već i u evropskoj praksi. HDZ je potpuno uveren da nismo krivi i žalićemo se - poručio je Karamarko neposredno po izricanju presude kojom je bivši premijer i lider te stranke Ivo Sanader nepravosnažno osuđen na devet godina zatvora i oduzima mu se sva stečena imovina.

HDZ na optužbe odgovara da su nezakonitosti počinjene bez znanja regularnih stranačkih tela i da bi Sanader i ostali zbog materijalne i reputacijske štete trebalo da vrate 50 miliona kuna.

Karamarku posebno smeta kolektivna odgovornost za pojedinačne kriminalne radnje i smatra da bi trebalo da odgovaraju osobe, a ne da čitavu stranka bude okrivljena, prenose hrvatski mediji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    11. mart 2014 | 18:45

    Kako to Hdz,ne prihvata kolektivnu odgovornost.A Srbi,kako smo za vas svi isti i svi krivi..Bagro zlocinacka.

  • Hrvat

    11. mart 2014 | 19:19

    Ma nije moguce da neko u Hrvatskoj bude lopov !!!! Neznam kako je u Srbiji...jeli tamo ima lopova ???

  • Zoki

    12. mart 2014 | 01:17

    A je on kriv de je bio kada se kradalo glavni je bio u miliciji sta nije on specio a sada laja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA