KRIZA: Blokirani računi 255.507 građana!

U Srbiji nije ni u najavi donošenje zakona o ličnom bankrotstvu, uprkos rastu kašnjenja građana u izmirenju pristiglih obaveza. On dužnike dovodi u nešto povoljniji položaj u odnosu na poverioce, a na prostru bivše Jugoslavije imaju ga Slovenija i Hrvatska

  • 9

U proteklih mesec dana čak 7.030 vlasnika tekućih više nisu u stanju da izmire svoje obaveze, svaki peti radnik ne prima, ili mu kasni plata nekoliko meseci, dok 35.000 ljudi prima manje od 21.000 dinara, koliko iznosi zakonski minimalac.

- Tražim posao već godinu i po, nemam nikakvih primanja. Doskora sam mogla da otplaćujem ratu kredita za automobil od 120 evra, sad više ne mogu, potrošila sam ušteđevinu. Iz banke me svakodnevno zovu, dva meseca već ne plaćam ratu, a posle tri godine, koliko sam otplaćivala kredit, pomirila sam se sa tim da će mi oduzeti kola - kaže Dušica Đ. iz Kruševca.

U Srbiji nije ni u najavi donošenje zakona o ličnom bankrotstvu, uprkos rastu kašnjenja građana u izmirenju pristiglih obaveza. On dužnike dovodi u nešto povoljniji položaj u odnosu na poverioce, a na prostru bivše Jugoslavije imaju ga Slovenija i Hrvatska.

Lični bankrot se proglašava kad a dužnik više nije u stanju da  redovno otplaćuje svoja dugovanja, piše Blic.

- On dobija staratelja, nešto kao stečajni upravnik kod firmi koje proglase bankrot, koji zatim upravlja prihodima dužnika, odnosno ostavlja mu za potrebe života zakonski minimum, trećinu plate, dok se ostalo prodaje radi namirenja duga poveriocima - ukazuje Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vozd

    12. mart 2014 | 00:58

    Ostao sam bez posla pre tri meseca.Imam troje dece.Imam kredit koji kasnim dvq meseca sa otplatom.Dragi bankari ovako cim nadjem posao pocinjem da vracam a voleo bih dq vidim tog koji ce doci da mi uzme tv iz kuce i nosi da prodq bud zasto.Nisam ja kriv sto sam tehnoloski visak!

  • Miomir

    12. mart 2014 | 08:31

    nema nam spasa dok ne isteramo MMF i tzv.Svetsku Banku iz Srbije. Ministri placeni,narod glup i tako ...

  • BALKANSKI SPIJUN

    12. mart 2014 | 04:02

    Sad ce neko da doda "kad se digne kuka i motika" ..... eh da se manje prica a vise dize bilo bi bolje za sve ;))))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA