Francuski predsednik špijunirao Sarkozija

Francuska štampa je prošle nedelje objavila da su istražitelji Sarkozija počeli da prisluškuju prošle godine posle navoda da je ubijeni libijski lider Moamer Gadafi finansirao Sarkozijevu predizbornu kampanju 2007.

  • 0

Najnovija afera koja je digla prašinu u Francuskoj nakon što je otkriveno da su francuski istražitelji prisluškivali telefon bivšeg predsednika Nikole Sarkozija dobila je danas novi zaokret pošto je vlada sadašnjeg šefa države Fransoa Olanda priznala da je znala za prisluškivanje.

Sarkozijevi opozicioni konzervativci, koji su rastrzani unutrašnjim trvenjima i suočeni sa optužbama za nepravilno stranačko finansiranje, brzo su iskoristili tu vest kako bi optužili Olanda da se služi prljavim političkim trikovima da bi ih diskreditovao uoči lokalnih izbora koji će biti održani kasnije ovog meseca, prenosi Rojters.

Francuska štampa je prošle nedelje objavila da su istražitelji Sarkozija počeli da prisluškuju prošle godine posle navoda da je ubijeni libijski lider Moamer Gadafi finansirao Sarkozijevu predizbornu kampanju 2007.

Premijer Žan-Mark Ero potvrdio je satiričnom listu "Kanar anšene" da je za prisluškivanje Sarkozijevog telefona saznao 26. februara, a rekao je da je za to znala i ministarka pravde Kristijan Tobira. Ministarka Tobira je, međutim, u ponedeljak izjavila da je za praćenje bivšeg predsednika saznala tek prošle nedelje kada su to objavili lokalni mediji.

- Ministarka pravde je dobila informaciju, koju je naknadno prosledila meni, da je pokrenuta nova istraga u vezi sa izuzetno ozbiljnim pitanjima. Tada sam saznao za prisluškivanje telefona - rekao je Ero sinoć televiziji Frans 2.

On je, međutim, istakao da ni on ni Tobira nisu videli transkripte prisluškivanih razgovora. Sarkozi, koji je odbacio pretpostavke da će se kandidovati za predsednika 2017. godine, porekao je da je odgovoran za bilo kakav prestup.

U međuvremenu, državni tužilac Fransoa Faleti potvrdio je da su istražitelji informisali vladu o "izvesnim elementima" istrage, ne precizirajući da li oni uključuju i detalje iz prisluškivanih razgovora.

Istovremeno, ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals izjavio je da je za prisluškivanje Sarkozija saznao iz štampe, navode francuski mediji.

U državnom vrhu vlada prava kakofonija, pošto zvaničnici daju protivrečne izjave, padajući "vezanih nogu u zamku" koju ime je pripremila desnica, koja želi da se to pretvori u "državnu aferu", piše danas francuski dnevnik "Mond".

Istraga protiv Sarkozija je u fazi kada je, prema francuskoj pravnoj proceduri, još uvek tajna, tako da nikakvi detalji razgovora između Sarkozija i njegovog advokata, koji su prisluškivani, nisu poznati.

Najnovija afera u Francuskoj se zahuktava uoči lokalnih izbora koji će širom zemlje biti održani 23. i 30. marta, a koji će biti prvi značajan test Olandove popularnosti na polovini njegovog mandata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA