U SUSRET SVETSKOM DANU ROMA: Cigani Ivanovići posle 30 godina u Sava Centru! (FOTO) (VIDEO)

U Sava centru 8. aprila u okviru obeležavanja Svetskog dana Roma, nastupiće jedan od najpoznatijih bendova ruske ciganske muzike "Cigani Ivanovići", uz koje će se kao zvezde s naših prostora publici pokloniti i "Ođila" i "Amaro Del"

  • 0

U koncertnom delu programa događaja simboličnog naziva "Đelem, đelem" koji će povodom Svetskog dana Roma biti održan 8. aprila u Sava centru, nastupiće popularni izvođači tradicionalne romske muzike.

Posle 30 godina, domaćoj publici će se predstaviti "Cigani Ivanovići" koji su od početka sedamdesetih godina muzičku karijeru nastavili u Francuskoj, ali i zvezde sa naših prostora - grupe "Amaro Del" i "Ođila".

Grupa "Ođila" je nastala u oktobru 1983. godine. Od početka izvodi, širom sveta prepoznatljivu, rusku cigansku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra Romen iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova -"Cigani lete u nebo" i "Moja slatka umiljata zver".

Na nastupima širom bivše Jugoslavije, Evrope i sveta, mediji su ih često predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, ne znajući da su u stvari Beograđani. Izvođenje ove muzike su doveli do perfekcije.

Grupa "Ođila" je učestvovala i u nekoliko filmskih ostvarenja - "Tamna strana Sunca" (The Dark Side of the Sun, 1988.) u režiji Božidara Bote Nikolića, u kome je glavnu ulogu tumačio Bred Pit; "Drugi čovek" (1988.) u režiji Milana Živkovića; "Osmi dan u nedelji" (1989.), režija: Božidar Bota Nikolić, glavna uloga Davorka Daša Bosnić iz "Ođile", muzika "Ođila" - Igor Dunjić.

Glumili su i pevali i u pozorišnoj predstavi "Letimo, srešćemo se" u režiji Steve Žigona.

U tom periodu dobili su i nagrade: "Orfej" - za najbolju ploču u izboru JRT; Evropsku nagradu za pesmu “Solnisko” u okviru takmičenja za najbolji radio snimak u Evopi.

Zanimljivo je da je "Ođila" bila prva estradna grupa koja je imala koncert u Kolarcu, hramu klasične muzike, kao i da su bili prvi muzički sastav koji je nastupao u mariborskom pozorištu, od njegovog osnivanja krajem 19. veka.

Imali su koncerte u svim značajnijim dvoranama širom bivše Jugoslavije, Evrope i sveta, sve do Dalekog istoka.

Bili su predstavnici Jugoslavije na Svetskom festivalu ciganske muzike 1988. godine u Londonu, gde je BBC snimio emisiju i emitovao njhov koncert.

Posle početka rata na prostorima bivše Jugoslavije, dva člana odlaze u inostranstvo, dok preostali nastavljaju muzički život pod imenom "Romano 4". Oni su i napravili bazu za povratak gupe "Ođila" na muzičku scenu u maju 2007. godine.

Pored koncerta, sadržaj događaja "Đelem, đelem" u Sava centru biće obogaćen izložbom fotografija iz života romske populacije sa naših i drugih prostora, izložbom slika romskih autora, kao i nizom video instalacija koje će približiti kulturu i običaje romskog naroda.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Sava centra i svim prodajnim mestima Eventima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA