HRABRO NAPRED: Maloj Lani (7) uspešno obavljena transplantacija koštane srži u Rimu! (FOTO)

- Lana je sjajno podnela transplantaciju. Nema temperaturu niti znake bilo kakve infekcije ili komplikacije. Raduje nas što vidimo osmeh na njenom licu. Otkad je završena transplantacija ne prestaje da se igra sa roditeljima... Čak je počela da uči i italijanski – rekla je za Telegraf dr Marija Osti iz bolnice Ospedale Pediatrico Bambino Gesu

  • 4

Sedmogodišnjoj Lani Nikolić koja je bolovala od teškog oblika aplastične anemije i koja je u januaru zahvaljujući akciji dobrih ljudi iz Srbije otputovala na lečenje u Rim uspešno je obavljena transplantacija koštane srži.

Prema rečima doktorke Marije Osti iz bolnice Ospedale Pediatrico Bambino Gesu nakon što je pronađen kompatibilni donor koštane srži, u noći između 6. i 7. marta uspešno je urađena neophodna transplantacija i hrabra devojčica se oseća dobro.

- Lana je sve sjajno podnela. Nema temperaturu niti znake bilo kakve infekcije ili komplikacije. Raduje nas što vidimo osmeh na njenom licu. Otkad je završena transplantacija ne prestaje da se igra sa roditeljima... Čak je počela da uči i italijanski – počinje priču za Telegraf dr Osti napominjući da je Lana pacijent profesora Franka Lokatelija, direktora odeljenja pedijatrijske hematologije i onkologije u ovoj bolnici.

Zajedno sa svojim timom, profesor Lokateli je nakon obavljene transplantacije budno pratio stanje male Lane i to od ujutru do uveče.

- Nema trenutka u kom joj neko ne pravi društvo - priča dr Osti - Kroz igru, lekari joj objašnjavaju šta sme, a šta ne sme da radi, i pružaju joj svu moguću podršku. Bez obzira na to što se Lana trenutno nalazi u sterilnoj sobi (prim. aut. gde ne bi trebalo da bude poseta), svaki dan je posećuju pedagozi, animatori i glumci preobučeni u klovnove, koji joj pružaju dodatnu energiju.

Prema rečima Ostijeve dve nedelje nakon obavljene transplantacije trebalo bi da se pojave prvi znaci boljitka, a za tri meseca Lana će biti u stanju da živi život poput svojih vršnjaka “punim plućima”, bez rizika od infekcija i odlaska na redovne transfuzije.

- Transplatacija se računa kao nulti dan posle koga smo u bolnici u izolaciji i do 40 dana. To je, međutim, relativna stvar i zavisi od slučaja do slučaja - kazao je za Telegraf otac male Lane Oliver Nikolić - Potom sledi otpust, pa kontrole i praćenje do 100-tog dana. Ako sve bude kako treba može se desiti i da se pre 100-tog dana vratimo u Beograd. Naravno, kontrole će biti obavljane do daljnjeg, tačnije do prekida svih terapija. Pod kompletnim nadzorom lekara do ozdravljenja Lana treba da bude više od godinu dana. U početku ćemo dolaziti u Rim na mesec dana, a kasnije na svaka dva, tri meseca.

Oliver je istakao i sa kojom pažnjom su se italijanski lekari posvetili maloj Lani.

- Profesor Lokateli nam je bio sve vreme na raspolaganju. Svaki put kada smo imali potrebu da ga vidimo, bio je tu za nas. Čak je dolazio i da održi kratko predavanje o bolestima od kojih danas najčešće oboljevaju deca - rekao je Nikolić zahvaljujući se još jednom svim ljudima dobre volje koji su nesebično pomogli svojim donacijama da se sakupe sredstva za Lanino lečenje, jer bez toga njen odlazak u Rim i početak lečenja ne bi bio moguć.

Bolnica Ospedale Pediatrico Bambino Gesu u kojoj se nalazi mala Lana osnovana je 1896. godine i najveća je pedijatrijska ustanova ove vrste u Evropi kao i jedna od vodećih u svetu. Svake godine zbrine više od milion pacijenata iz celog sveta. Bolnica je opremljena najsavremenijim sredstvima i aparatima za lečenje dece i omladine koji su od dolaska u bolnicu pod 24-časovnim praćenjem najsavremenijih svetskih stručnjaka.

Transplantacija, rehabilitacija, lečenje metaboličkih poremećaja, kardioloških, malignih i genetskih oboljenja, samo su neke od oblasti delovanja ove bolnice.

Prema rečima dr Marije Osti pacijenti koji poput male Lane boluju od aplastične anemije najbolji tretman mogu da dobiju upravo u ovoj bolnici pre svega zbog naprednih tehnologija koje se koriste pri procesu transplantacija neophodnih kod najtežih bolesti.

O tome najbolje govore podaci prema kojima je samo u prošloj godini na ovoj klinici obavljeno 12 transplantacija srca, 18 transplantacija bubrega, 20 jetri, 142 transplantacije koštane srži, 34 rožnjače, a posebno se ističu dve velike operacije obavljene 2010. godine – intratorakalna implantacija veštačkog srca i prva transplantacija creva.

Prema Ostijevoj, posebne pogodnosti pružaju se pacijentima iz inostranstva i regiona i to putem jednostavnog slanja mejla na adresu: childrensglobalhealth@opbg.net.

Upravo tim putem bolnicu je kontaktirao i Lanin otac Oliver pre nego što je devojčica stigla na lečenje, a porodici je obezbeđena pomoć službi koje ih dočekuju, brinu o njima sve vreme, a ako je neophodno pomažu i da se sporazumeju sa nadležnima tokom boravka u Rimu.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nex

    14. mart 2014 | 12:50

    BRAVO, BRAVO !!! Napokon jedna lepa vest...jako mi je drago !!! Naravno, ne sme se zaboraviti i umanjiti uloga osobe koja je maloj Lani dala kostanu srz...Donoru treba da pale svecu za zdravlje, i ako verovatno nikada nece saznati ko je ta plemenita osoba...VELIKO POSTOVANJE za donora !!!

  • BgPetar

    14. mart 2014 | 13:01

    Svaka cast!!!

  • racagl@hotmail.com

    14. mart 2014 | 15:11

    Ziva bila velika porasla!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA