Srbi u SAD i Britaniji glasaju sutra, u ostalih 18 zemalja 16. marta!

Državljani Srbije, koji žive u inostranstvu, a žele da iskoriste biračko pravo za vanredne parlamentarne izbore, to će moći da učine 16. marta na ukupno 35 biračkih mesta u 20 država. Jedino će oni koji žive u SAD i Velikoj Britaniji glasati dan ranije zbog razlike u vremenskoj zoni

  • 2

Državaljani Srbije koji su se prijavili diplomatsko konzularnim predstavništvima da žele da iskoriste biračko pravo za vanredne parlamentarne izbore, to će moći da učine na ukupno 35 biračkih mesta u 20 država 16. marta. Jedino će oni koji žive u SAD i Velikoj Britaniji glasati dan ranije zbog razlike u vremenskoj zoni.

Prema podacima državnih institucija, u inostranstvu živi oko četiri miliona državljana Srbije. Međutim, prema podacima DKP-a za glasanje se prijavilo oko 3.500.

Biračka mesta biće otvorena u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Bosni i Hercegovini - u Sarajevu i Banjaluci.

U Italiji će biti otovrena četiri biračka mesta - u Rimu, Milanu, Trstu i Vićenci, zatim u Libiji, Makedoniji, Norveškoj i Rusiji.

Državljani Srbije koji žive u Nemačkoj biračko pravo moći će da iskoriste na šet biračkih mesta, i to u Berlinu, Diseldorfu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Hamburgu, a u SAD na tri - Vašingtonu, Njujorku i Čikagu.

Biračko mesto biće otvoreno u Sloveniji, zatim u Turskoj - Istambulu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Abu Dabiju, u Francuskoj - Parizu i Strazburu, a u Holandiji u Hagu.

U Hrvatskoj će se glasati u Zagrebu i Vukovaru, u Crnoj Gori u Podgorici i Herceg Novom, zatim u Češkoj Republici i na dva biračka mesta u Švajcarskoj - Bernu i Cirihu.

Za ove vanredne parlamentarne izbore državljani Srbije koji žive u Kanadi i još nekim državama neće moća da glasaju, jer se za izbore prijavilo manje od 100 birača, što je zakonski minimum.

Državljani Srbije koji se nisu prijavili za glasanje u inostranstvu svoje biračko pravo moći će da ostvare u Srbiji, u mestu prebivlišta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miamiserbs

    14. mart 2014 | 14:44

    Naravno da se prijavilo samo 3.500 ljudi kad nas ostale niko nista ni ne pita niti zele da nekome damo glas. Zbog tih politicara smo iz zemlje otisli i na istim izborima bismo im se i osvetili

  • Cone

    14. mart 2014 | 21:06

    Za te nase gastarbajtere ne bih ni omogucio da glasaju u inostranstvu, sta ima oni da glasaju kad ne znaju kako je ovde ni kako se zivi, mogu samo da cuju kako, ali dok ne osete na sebi nije to to... A ako vec zele, neka dodju u svoju otadzbinu pa nek glasaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA