Srbi u SAD i Britaniji glasaju sutra, u ostalih 18 zemalja 16. marta!

Državljani Srbije, koji žive u inostranstvu, a žele da iskoriste biračko pravo za vanredne parlamentarne izbore, to će moći da učine 16. marta na ukupno 35 biračkih mesta u 20 država. Jedino će oni koji žive u SAD i Velikoj Britaniji glasati dan ranije zbog razlike u vremenskoj zoni

Portugal izbori, glasačka kutija
Foto: AP/Tanjug/Armando Franca

Državaljani Srbije koji su se prijavili diplomatsko konzularnim predstavništvima da žele da iskoriste biračko pravo za vanredne parlamentarne izbore, to će moći da učine na ukupno 35 biračkih mesta u 20 država 16. marta. Jedino će oni koji žive u SAD i Velikoj Britaniji glasati dan ranije zbog razlike u vremenskoj zoni.

Prema podacima državnih institucija, u inostranstvu živi oko četiri miliona državljana Srbije. Međutim, prema podacima DKP-a za glasanje se prijavilo oko 3.500.

Biračka mesta biće otvorena u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Bosni i Hercegovini - u Sarajevu i Banjaluci.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U Italiji će biti otovrena četiri biračka mesta - u Rimu, Milanu, Trstu i Vićenci, zatim u Libiji, Makedoniji, Norveškoj i Rusiji.

Državljani Srbije koji žive u Nemačkoj biračko pravo moći će da iskoriste na šet biračkih mesta, i to u Berlinu, Diseldorfu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Hamburgu, a u SAD na tri - Vašingtonu, Njujorku i Čikagu.

Biračko mesto biće otvoreno u Sloveniji, zatim u Turskoj - Istambulu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Abu Dabiju, u Francuskoj - Parizu i Strazburu, a u Holandiji u Hagu.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

U Hrvatskoj će se glasati u Zagrebu i Vukovaru, u Crnoj Gori u Podgorici i Herceg Novom, zatim u Češkoj Republici i na dva biračka mesta u Švajcarskoj - Bernu i Cirihu.

Za ove vanredne parlamentarne izbore državljani Srbije koji žive u Kanadi i još nekim državama neće moća da glasaju, jer se za izbore prijavilo manje od 100 birača, što je zakonski minimum.

Državljani Srbije koji se nisu prijavili za glasanje u inostranstvu svoje biračko pravo moći će da ostvare u Srbiji, u mestu prebivlišta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Tagovi: Biračka mesta, biračko pravo, Izbori 2014, SAD, Velika Britanija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
 • C
  Cone

  Za te nase gastarbajtere ne bih ni omogucio da glasaju u inostranstvu, sta ima oni da glasaju kad ne znaju kako je ovde ni kako se zivi, mogu samo da cuju kako, ali dok ne osete na sebi nije to to... A ako vec zele, neka dodju u svoju otadzbinu pa nek glasaju.

 • M
  miamiserbs

  Naravno da se prijavilo samo 3.500 ljudi kad nas ostale niko nista ni ne pita niti zele da nekome damo glas. Zbog tih politicara smo iz zemlje otisli i na istim izborima bismo im se i osvetili

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima