POČELI IZBORI: Svoj glas daje srpska dijaspora!

U inostranstvu živi oko četiri miliona državljana Srbije, a po zaključenju biračkog spiska, Ministarstvo pravde i državne uprave donelo je odluku da na predstojećim izborima pravo glasanja u inostranstvu ostvaruje 6.808 prijavljenih srpskih građana

  • 4

Danas glasaju državaljani Srbije u SAD i Velikoj Britaniji, koji su se prijavili diplomatsko konzularnim predstavništvima da žele da iskoriste biračko pravo.

Glasanje se obavlja danas zbog razlike u vremenskoj zoni.

Državaljani Srbije koji su se prijavili diplomatsko konzularnim predstavništvima da žele da glasaju za vanredne parlamentarne izbore, to će moći da učine na ukupno 35 biračkih mesta u 20 država 16. marta.

Prema podacima državnih institucija, u inostranstvu živi oko četiri miliona državljana Srbije. Po zaključenju biračkog spiska, Ministarstvo pravde i državne uprave donelo je odluku da na predstojećim izborima pravo glasanja u inostranstvu ostvaruje 6.808 prijavljenih srpskih građana.

Biračka mesta biće otvorena u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Bosni i Hercegovini - u Sarajevu i Banjaluci. U Italiji će biti otovrena četiri biračka mesta - u Rimu, Milanu, Trstu i Vićenci, zatim u Libiji, Makedoniji, Norveškoj i Rusiji.

Državljani Srbije koji žive u Nemačkoj biračko pravo moći će da iskoriste na šet biračkih mesta, i to u Berlinu, Diseldorfu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Hamburgu, a u SAD na tri - Vašingtonu, Njujorku i Čikagu.

Biračko mesto biće otvoreno u Sloveniji, zatim u Turskoj - Istanbulu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Abu Dabiju, u Francuskoj - Parizu i Strazburu, a u Holandiji u Hagu.

U Hrvatskoj će se glasati u Zagrebu i Vukovaru, u Crnoj Gori u Podgorici i Herceg Novom, zatim u Češkoj Republici i na dva biračka mesta u Švajcarskoj - Bernu i Cirihu.

Glasanje će se obaviti u ambasadama i konzulatima Srbije, osim u Vićenci gde je, kako se navodi na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, zbog velikog broja prijavljenih glasača, organizovano glasanje u prostorijama gradske administracije.

Za ove vanredne parlamentarne izbore državljani Srbije koji žive u Kanadi i još nekim državama neće moća da glasaju, jer se za izbore prijavilo manje od 100 birača, što je zakonski minimum.

Državljani Srbije koji se nisu prijavili za glasanje u inostranstvu svoje biračko pravo moći će da ostvare u Srbiji, u mestu prebivlišta.

Diplomatski kuriri MSP, koji će ujedno biti i članovi biračkih odbora u inostranstvu, distribuiraće glasački materijal na tim biračkim mestima.

Po završetku glasanja, Zapisnik o radu biračkih odbora i utvrđivanju rezultata glasanja, kao i ostali glasački materijali, biće komisijski zapečaćeni i predati Republičkoj izbornoj komisiji radi utvrđivanja konačnih izbornih rezultata u inostranstvu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljanа.

    15. mart 2014 | 11:05

    Маћехински однос према дијаспори. Њих интересују само наше паре, а за нас их није брига. Интересантно да су земље у окружењу дозволиле гласање путем поште, а неке и електронски, а наши, већина дијаспораца, неби гласала за политичаре који гледају само свој интерес а не интерес свога народа.

  • стрептомицин

    15. mart 2014 | 10:32

    Чиста фарса. Многим нашим људима у иностранству је технички тешко изводљиво гласати јер није само претходна пријава и упис у питању, већ и бирачка места која су по пар стотина км удаљена. Тако да се маћехински однос према дијаспори наставља иако је то најпрофитабилнија грана Србије. Али слугама на власти не импонује јер нико од Срба из ЕУ не подржава улазак у исту нити марионетску власт у Србији, јер ипак људи боље сагледавају ситуацију са стране...

  • serbia12point

    15. mart 2014 | 10:18

    Ja sam isto u dijaspori , rodio sam se u nemacku , ja nisam za to da mi imamo glas na izborima. Ali jesam za to da se Srbija brine za nas.svake godine mrd.€ mi nosimo u Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA