Da li srpski radnik zna šefu da kaže "NE"?

Evo neki od saveta kako svom šefu da kažete "ne", a da to ne ugrozi vaše radno mesto

  • 12

Da li ste jedan od radnika koji ne mogu da kažu "ne"? Ako jeste, sigurno ste zatrpani poslom, ali imate status osobe na koju se šefovi i kolege mogu da se oslone. Međutim, ako uvek govorite "da" možete doći u situaciju da ćete uraditi ama baš sve za svoju karijeru, i to na štetu svog privatnog života. Aol Jobs donosi nekoliko saveta kako reći "ne" u poslovnom okruženju, a da to ne ugrozi vaše radno mesto.

Izaberite oprezno situaciju

Ako u kancelariji vlada užurbana i stresna atmosfera, tada svakako nije vreme da kažete "ne". Međutim, u "stabilnim" situacijama vaše odbijanje neće toliko odjeknuti, pogotovo ako ste okruženi ljudima koji su takođe u mogućnosti da urade ono što šef traži od vas.

Naučite kako da kažete "ne", a da ne izgovorite tu reč

Možda je šef zaboravio sve ostale zadatke kojima ste zatrpani. Umesto da kažete kako ne možete preuzeti još jedan projekt, kažite mu: "Vidim da je taj projekt važan. Možemo li da sednemo na nekoliko minuta kako biste mi pomogli da odredim prioritete u radu? Želim biti siguran da sam fokusiran na najvažnije stvari".

Predložite alternativno rešenje

Možda nemate dovoljno vremena za novi zadatak, ali možda možete izdvojiti vreme za rad na delu projekta. Ukoliko ste specijalizovani za određeno područje, predložite šefu da se posvetite upravo tome delu, u saradnji s drugim kolegom koji bi će preuzeti ostatak posla.

"Lupite šakom u sto", ali imajte zaista dobar razlog za to

Šta znači dobar razlog, zavisi od kompanije do kompanije. Ukoliko imate neodložnih porodičnih i društvenih obaveza (venčanje, promocija...), a novi projekt bi poremetio vaše planove, možda biste mogli šefu da objasnite da niste u stanju da pomognete. Pritom nemojte koristi izraz 'ne', nego pažljivo birajte reči i izrazite spremnost da pomognete u nekoj drugoj situaciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niski

    15. mart 2014 | 12:16

    Koliko sam razumeo ne mozes reci ne. Ta vremena su prosla...Mozes samo probati I izbeci ili ga ucini ti laksim to sto traze od vas... Za Ne se zna...Vrata. a dok je Srbija siromasna a cini mi se bice jos dugo odgovor ce biti, IMA KO HOCE. Na zalost to je istina.

  • Sasa

    15. mart 2014 | 12:07

    Bolje da je naslov " da li sme da kaze ne?"

  • 100% Šumadinac!!

    15. mart 2014 | 15:41

    Olga radi kod plavog mosta....znam je licno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA