Džon Keri je ubica venecuelanskog naroda

Ministar spoljnih poslova Venecuele Elias Haua izneo je ove optužbe, dok je predsednik Maduro rekao da lobi iz Majamija utiče na američkog predsednika Baraka Obamu

  • 5

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da političari iz južne Floride vode SAD u ekstremističku spoljnu politiku protiv njegove zemlje, dok je šef diplomatije nazvao američkog državnog sekretara "ubicom venecuelanskog naroda".

Maduro je rekao da američki kongresmeni Marko Rubio i Ros-Lehtinen predvode "lobi iz Majamija" koji pokušava da utiče na predsednika SAD Baraka Obamu.

- Obama ne sme da dozvoli da na njega utiče lobi iz Majamija. Oni vuku predsednika Obamu u ambis i završiće uništen. Pozivam SAD da se smire - istakao je Maduro na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Rubio i Ros-Lehtinen se zalažu za uvođenje sankcija članovima vlade Venecuele zbog kršenja ljudskih prava, navela je agencija AP.

Maduro je upozorio da bi destabilizovanje vlade Venecuele imalo "nesagledive posledice" po SAD.

- Ako bi Venecuela bila destabilizovana, to bi donelo najgori period poltičke i ekonomske nestabilnosti za Latinsku Ameriku - naglasio je Maduro.

On je rekao da će se svaka strana aviokompanija, koja bude smanjila broj letova ka i iz Venecuele, ili ih bude suspendovala, suočiti sa oštrim merama.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Venecuele Elias Haua je rekao da je američki državni sekretar Džon Keri "ubica venecuelanskog naroda".

- Svaki put kada samo što nismo smanjili i obuzdali nasilje, pojavi se gospodin Keri da nešto kaže i onda se ponovo dižu barikade, a nasilje pojača - kazao je Haua.

Keri je u četvrtak pred odborom Kongresa izjavio da SAD traže način kako da Madura privole na dijalog sa sopstvenim narodom, kao i da počne da poštuje ljudska prava.

Venecuelu potresaju demonstracije protiv vlade u kojima je od 12. februara poginulo najmanje 25 osoba.

Od početka protesta, Venecuela je optužila SAD da pokušavaju da svrgnu vladu u Karakasu. Venecuela je i proterala trojicu američkih diplomata, optuživši ih za organizovanje studenata radi učešća u antivladinim protestima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA