Referendum i u Italiji: Obnova Mletačke republike?

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da skoro 65 odsto birača u gradovima koji pripadaju regiji Veneto, podržava secesiju

  • 14

U italijanskom regionu Veneto, od sutra do 21. marta održaće se referendum o odvajanju od Italije i obnovi Mletačke republike.

U vreme kada je počela referendumska kampanja, zagovornici secesije su se pozivali na primer Škotske, koja će se o izlasku iz Ujedinjenog kraljevstva izjasniti u septembru, i Katalonije, koja je, takođe, najavila referendum.

Dan pre početka izjašnjavanja građana u Veneciji, Trevizu, Vićenci, Veroni i mnogim manjim mestima, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da skoro 65 odsto birača podržava secesiju.

Pravo glasa ima oko 3,8 miliona ljudi, a organizatori referenduma danas su izjavili da sa dosta optimizma iščekuju rezultat izjašnjavanja naroda. Ukoliko bi dobili većinu za izdvajanje iz Italije, novu državu bi nazvali Republika Veneto.

Organizatori referenduma kažu da su svesni da ishod referenduma ne obavezuje Vladu Italije, ali ističu da će, ako dobiju većinu, prestati da uplaćuju poreze u državnu kasu, što bi, u suštini, bilo jednostrano proglašenje nezavisnosti.

Mletačka republika, čije je sedište bila Venecija, postojala je od devetog veka do 1797. godine, kada ju je pokorio Napoleon.

(Telegraf.rs / Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA