Zbog batinanja dece u zatvor?

Izmenom Porodičnog zakona, koji bi Srbija uskoro mogla da dobije, dete koje roditelji povremeno vaspitavaju batinama, moći će da ih prijavi Centru za socijalni rad

  • 30

Srbija bi uskoro mogla da dobije novi Porodični zakon kojim bi se zabranilo fizičko nasilje nad decom. Na taj način roditelji bi se krivično gonili za bilo kakvu upotrebu sile, uprkos činjenici da to rade zarad vaspitanja deteta i za njegovo dobro, prenosi Rtv.rs.

Izmenom Porodičnog zakona, dete koje roditelji povremeno vaspitavaju batinama moći će to da prijavi Centru za socijalni rad. Udruženje "Roditelj" je 2008. i 2009. godine pokrenulo inicijativu protiv fizičkog ugrožavanja dece, ali kako kažu, treba sa rezervom pristupiti tome.

- Postoji izvesna skepsa da bi na taj način bilo poljuljano poverenje u odnosu deteta i roditelja, jer bi se među njima našli i drugi medijatori, kao što je od skoro dozvoljeno da dete zaključa zdravstveni karton i ne saopštava roditeljima podatke, gde bi se lekar upleo u taj odnos kao posrednik - navodi Dragana Ćorić iz udruženja "Roditelj" za Rtv.rs.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da su moguće izmene zakona proistekle od Saveta Vlade za prava deteta 2011. godine. U okviru tih promena biće moguće uvođenje alimentacionog fonda u sistem porodičnog zakonodavstva, definisanje pojma samohranih roditelja i zabrana upotrebe fizičke sile kao vaspitnog sredstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tor

    16. mart 2014 | 00:48

    Moze jednom da me prijavi, Odgovaracu, a ono moze u dom posle, zavrseno. Gledao sam po evropi to. Dete stoji pored igracke i nece da se pomeri dok mu ne kupi i tako stoje dok ne popusti majka..smesno...ja da se plasim svog deteta, to nece ni jedan zakon uraditi

  • neshha

    16. mart 2014 | 00:24

    Tako tako.Samo stvarajte generacije razmazenih debila.Pocelo je u skolama sa onom budalastinom o "decjim pravima",pa sad ta "deca sa pravom" malo-malo pa biju nastavnike i sto je najgore muce i maltretiraju normalnu decu oko sebe.Sad jos i ovo pa cemo za 15-ak godina da imamo na hiljade maloletnih ubica!

  • Kimi CG

    16. mart 2014 | 00:55

    Anštajn nije bio Anštajn onako bez veze : "samo su dve stvari beskonačne. Svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam baš siguran" ! Polako ali vrlo sigurno, krupnim koracima grabimo u totalni, najbolesniji oblik idiotizma kojim će se urušiti sve moralne i ljudske vrednosti, a samim tim i nacija. Malte ne kod svih sisara, mogu se videti primeri, gde ženka ili mužjak, svoje mladunče ponekad "ćušnu" šapom ako nešto pogreši. Mi smo toliko oholi da menjamo prirodne zakone ?! Iskreno, ja to neću doživeti (osim ako se ovo oko Krima ne raspali jače), možda ni moji sinovi, ali unuci hoće. Doživeće da vide raspad civilizacije, a moguće i živog sveta na planeti, izazvan ljudskom ohološću ! Još iskrenije, mislim da ništa drugo i ne zaslužujemo nego jednu kometu, pa sve ispočetka !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA