Građani Srbije glasaju na 35 biračkih mesta u inostranstvu

Građani Srbije mogu da glasaju na 35 biračkih mesta u 20 zemalja i da pravo glasa ima 6.808 prijavljenih srpskih građana

  • 1

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da građani Srbije mogu da glasaju na 35 biračkih mesta u 20 zemalja i da pravo glasa ima 6.808 prijavljenih srpskih građana.

Građani Srbije mogu da glasaju u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Turskoj, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, SAD, UAE, Libiji, Norveškoj, Holandiji, Sloveniji, Švajcarskoj, Belgiji, Italiji, Rusiji i Češkoj.

Glasanje se obavlja u ambasadama i konzulatima Srbije, osim u Vićenci (Italija), gde je, zbog velikog broja prijavljenih glasača, organizovano glasanje u prostorijama gradske administracije.

Na parlamentarnim izborima pravo glasanja u inostranstvu ostvaruje 6.808 prijavljenih srpskih građana, što je neznatno povećanje u odnosu na parlamentarne izbore 2012. godine, kada je bilo upisano 6.019 glasača u inostranstvu.

"Državljani Srbije koji su se prijavili za glasanje u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, koje Republička izborna komisija nije proglasila biračkim mestom u inostranstvu, mogu svoje biračko pravo da ostvare u Srbiji, u opštini u kojoj imaju prijavljeno prebivalište", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA