Bosanci: Moramo zaštititi ćevape, oni su naši!

Znameniti "štapići" mlevenog mesa na žaru, u somunu i s lukom, mogu biti zaštićeni kao poseban proizvod u kategoriji hrane i prehrambenih proizvoda

  • 33

Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine pokrenuo je inicijativu da se ćevapi zaštite jer su, kao hrana, već stotinama godina na prostorima BiH.

Dok su Hrvati, čini se, od komšija Slovenaca izgubili bitku u zaštiti gastronomskih specijaliteta kao što su teran, pršut, u Bosni i Hercegovini ne žele da im se isto dogodi sa - ćevapima.

Zamenik direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Jovan Šarac tako je kazao da bi ćevape, jedan od najboljih simbola Sarajeva i BiH, a zasigurno najukusnijih, trebalo zaštititi kao brend.

- Bilo je već takvih incijativa, ali još nije podnesen zahtev za njihovu zaštitu. Znameniti "štapići" mlevenog mesa na žaru, u somunu i s lukom, mogu biti zaštićeni kao poseban proizvod u kategoriji hrane i prehrambenih proizvoda, jer su svojstveni za BiH. Normalno je da se pokrenu inicijative o zaštiti, jer oni postoje stotinama godina na ovim prostorima - kaže Šarac, a javlja Klix.ba.

On dodaje da ćevapi mogu biti zaštićeni kao geografske oznake, kolektivni žig ili kao žig garancije.  Zasad su u BiH zaštićeni cazinski med od kestena i gračaničko keranje, ručni rad s područja Gračanice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Željko

    16. mart 2014 | 19:12

    Sarajevski ili Leskovački isto je iovako ga prave od smrdljivog mesa sa dosta luka začina i kojekakvih otpadaka

  • Pedro

    16. mart 2014 | 19:14

    Aj ne serite više mudžosi!!

  • Ljepotica

    16. mart 2014 | 20:27

    Nema cevapa nad travnickim a ni sira nad vlasickim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA