PODRŽAVAJU SAD: I EU uvela sankcije Rusiji!

- Svi dalji koraci Ruske Federacije da destabilizuje situaciju u Ukrajini vodiće dodatnim i dalekosežnim posledicama po odnose EU i zemalja članica sa jedne, i Ruske Federacije sa druge strane - kaže se u saopštenju EU.

  • 15

Šefovi diplomatija zemalja članica EU osudili su danas najavljeno pripajanje Krima Rusiji i usvojili listu krimskih i ruskih funkcionera kojima će biti zabranjena putovanja u Evropsku uniju i zamrznuta imovina, saopšteno je danas iz Evropskog saveta.

- Savet oštro osuđuje nelegalni referendum o priljučenju Krima Rusiji kao jasno kršenje ukrajinskog ustava - kaže se u saopštenju sa današnje sednice ministarskog saveta EU.

Savet je usvojio "crnu listu" 21 funkcionera Krima i Rusije koji potpadaju pod sankcije, a njihova imena će biti objavljena kasnije.

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Ministri su danas ponovo poručili da je EU spremna da poseduje u dijalogu Moskve i Kijeva i pozvali Rusiju da povuče trupe sa Krima nazad u Rusiju i u vojne baze ida počne pregovore sa ukrajinskim vlastima.

- Svi dalji koraci Ruske Federacije da destabilizuje situaciju u Ukrajini vodiće dodatnim i dalekosežnim posledicama po odnose EU i zemalja članica sa jedne, i Ruske Federacije sa druge strane - kaže se u saopštenju.

Ministri su sem toga snažno podržali suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i najavili mere za ekonomsku stabilizaciju te zemlje. O eventualnom proširenju sankcija prema Rusiji u Briselu će se ponovo odlučivati na samitu evropskih lidera u četvrtak.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boris sochi

    17. mart 2014 | 17:07

    cime ce evropa da se greje sledece zime ? americkim gasom?

  • Мiki

    17. mart 2014 | 18:02

    Ja nevidim nikakav problem na Krimu,proglasena nezavisnost ali nijedan pripadnik manjine nije proteran imovina oduzeta svetinja spaljena,imace druge simbole drzave i svakodnevnica ostaje ista

  • dragan

    17. mart 2014 | 18:23

    Iskreno ocekivao sam od usa stvarno neke sankcije ovo je za smejanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA