ALARMANTNO: U narednih 60 godina nestaće svako peto naselje u Srbiji!

Prema analizi ekonomiste Miroslava Zdravkovića, do 2016. godine mesta Mrkovica i Javorje prva će nestati jer su ostala sa jednim ili nijednim stanovnikom

  • 18

Do kraja ovog veka nestaće, nažalost, svako peto naselje u Srbiji i to je optimistična procena jer je vrlo moguće da će se to mnogo brže desiti, kaže ekonomista Miroslav Zdravković za Telegraf.

Industrijalizacija je uticala da već 1953 godine većina sela u Srbiji ima manji broj stanovnika nego 1948 godine, i od tad je u većini manjih sredina taj broj u stalnom padu.

- Sad je došlo do kraja, više se ni deca ne rađaju, mladi odlaze u veće gradove jer nemaju mogućnost da zasnuju porodicu u svom selu - kaže Zdravković.

Prema Zdravkovićevoj analizi do 2016. godine na udaru će se naći mesta Mrkovica i Javorje, koja bi prva mogla da nestanu jer su ostala sa jednim ili nijednim stanovnikom.

Do 2021. godine mogla bi da nestanu i naselja u Pirotu, Surdulici, Knjaževcu i Aleksincu - a to su Basara, Kolunica, Aldina Reka i Golešnica.

Od 2026. do 2031. opasnost od nestanka najpre preti mestima Rajčevce u Trgovištu, Bukuloram u Prokuplju i Grapa u Dimitrovgradu, a od 2031. do 2036. čak tri mesta u Beloj Palanci - Kremenica, Miranovac i Gornji Rinj, kao i mesto Milojkovac u Pirotu i Korbul u Vranjskoj banji.

Još 12 naselje nestaće sa mape Srbije pet godina nakon toga, poput mesta Ruplje u Crnoj Travi , Margance u Vranju ili  mesta Obražda u Bojniku.

Nisu optimistični ni podaci za period od 2041. do 2046. kada je u opasnosti da nestane čak 30 naselja u našoj zemlji, a od 2046. do 2051. još 17 naselja. Samo neka od njih su: Leskovica, Pričevac, Kozilo, Dobroselica, Mučibaba, Negotinac, Šarbanovac, Trn, Tegošnica.

Do 2056. godine još 33 naselja ostaće potpuno pusta, bez stanovnika, a od 2061. neće više postojati ravno 40 mesta. Nestaće Vrapča, Paskačija, Bistrica, Bresnik, Špaj, Ržanja, Perunika, Mala Braina, Dejanovac, Javor, Novo Selo, Jablanica, Kamenica i mnoga druga mesta širom naše zemlje.

U periodu od pet godina (2066-2071) ostaćemo bez još 33 naselja, a do 2076. za 32 mesta.

- Ovako loše prognoze mogu se sprečiti potpunom promenom odnosa prema ekonomiji i politici centrirajući demografiju kao osnovni problem društva i usmeravajući stimulativne mere na žene koje rađaju i na žene koje podižu decu na selu - zaključuje Zdravković.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko bitan™

    19. mart 2014 | 08:58

    Ma sta ima veze... Preselicemo sela u Beograd na vodi...

  • ap0calypto

    19. mart 2014 | 08:35

    pa vlast ne radi nista da bi stimulisao narod da bude na selu. ja bih iskreno prvi ptisao u dedovinu da mogu da ostvarim svoje ideje.

  • Boki

    19. mart 2014 | 09:37

    Sve zavisi od politike drzave. Ako se uspore investicije u Beogradu i velikim gradovima, i ako se taj novac preusmeri na seosku sredinu, srpsko selo ce liciti na raj na zemlji. Selo ne zahzeva mnogo para da bi izgledalo kao savrseno mesto za zivot. Teba ljudima obezbediti izvor prihoda, struju, vodu, komunikacionu mrezu, uraditi im nove puteve, uvesti komunalne usluge, jeftin javni prevoz i dobru vezu sa okolnim gradovima, i selo ce zablistati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA