Dan kada je Srbija zbog Čiča Draže bila velika u očima SAD. Evo i zašto!

Tadašnji američki predsednik Hari Truman, posthumno je odlikovao generala Dragoljuba Mihailovića "Legijom za zasluge prvog stepena", koji odgovara činu Glavnog komandanta. Odlikovanje je dodeljeno zbog učestvovanja u operaciji spasavanja američkih pilota oborenih iznad Srbije

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika orao f14
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Miki

    10. maj 2015 | 23:46

    Ključne dve antifašističke države sa zapada Amerika i francuska su mu dodelile ordene za zaslužene zasluge.Samo zlonamerni ljudi to mogu da negiraju.A što se tiče zločina Broz i Pavelić su u tome bili neprikosnoveni.Komunisti su počeli kao saveznici okupatora zajedno sa Rusima sve dok Rusija nije bila napadnuta i dok Nemci nisu pogazili pakt sa Rusijom o ne napadanju.

  • Nikola

    14. februar 2015 | 22:25

    Mi trebamo da pitamo Amerikance za Drazin grob. Posto se iz nasih arhiva ne moze saznati, a oni su tada kao i sada imali spijune u nasoj zemlji, pa mora da je negde kod njih ili engleza zabelezeno gde je Drazin grob.

  • Lune

    08. avgust 2014 | 15:49

    Tačno je da je Hari Truman posmrtno odlikovao Dražu Mihajlovića, ali je to bilo u doba hladnog rata, "gvozdene zavese", kada su odnosi između Jugoslavije i SAD bili zategnuti (naročito nakon rušenja američkog aviona U-2 1946. godine, nad našom teritorijom) kada je politički oportunitet u svakom slučaju bio jači od istorijskih činjenica. Pa čak i takvo čisto politikantsko odlikovanje dodeljeno je nakon lobiranja emigrantskih pročetničkih krugova koji su imali određen uticaj na Kapitol Hilu. Da je, međutim, predsednik Truman znao da je četnički koljač sa ratnim nadimkom "Požarevac" na posleratnom suđenju sam priznao i sa slašću u detalje objasnio kako je zaklao dva američka i dva engleska pilota samo zbog lepih kožnih odela koja su na sebi imali, sigurno je da odlikovanja "vrhovnom komandantu" takvog "vojnika" ne bi bilo...................

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA