Dvoje poginulih u Belgiji u eksploziji granate iz Prvog svetskog rata

Dve osobe su poginule, a dve su u kritičnom stanju, kada je jedan građevinski radnik u belgijskom gradu Ipreu pokušao da iskopa granatu iz Prvog svetskog rata

  • 1

Dve osobe su danas poginule, a najmanje dve su povređene u eksploziji zaostale granate iz Prvog svetskog rata u zapadnoj Belgiji, prenosi britanski BBC.

Dve povređene osobe nalaze se u kritičnom stanju. Granata je eksplodirala kada je jedan građevinski radnik u gradu Ipreu pokušao da je iskopa.

Strateški grad Ipre bio je na meti granatiranja nemačkih snaga najveći deo Prvog svetskog rata i često je u njemu pronalaženo neeksplodirano oružje.

Mesto incidenta je zapečaćeno, a lokalni stručnjaci za eksploziv ga trenutno ispituju. Veruje se da u Ipreu i okolini ima još hiljade neeksplodiranih komada oružja iz perioda rata između 1914. i 1918.

Svake godine sa bivših ratišta u zapadnoj Belgiji iskopa se stotine komada oružja iz Velikog rata, od čega većinu uništavavaju specijalne jedinice belgijske vojske.

Uprkos tome, nekoliko stotina ljudi poginulo je u sličnim incidentima u Belgiji od okončanja Prvog svetskog rata.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA