Krstić: Nastavak pregovora sa MMF-om posle formiranja vlade

- U pregovorima sa MMF-om mnogo više pažnje je posvećeno strukturnim reformama i planu za borbu protiv sive ekonomije - rekao je ministar finansija

  • 6

Ministar finansija Lazar Krstić najavio je da će misija Međunarodnog monetarnog fonda, sa kojom će se pregovarati o potpisivanju novog trogodišnjeg aranžmana, doći u Srbiju ubrzo nakon formiranja vlade.

Krstić je za NIN rekao da je u pitanju stend-baj aranžman iz predostrožnosti, što znači da se ne predviđa povlačenje sredstava od MMF-a.

Ministar je rekao da, s obzirom na visok nivo javnog duga u Srbiji i njegov tempo rasta u poslednjih pet godina, jedan od ciljeva nove vlade biće da taj dug stabilizuje i "preokrene njegovu dosadašnju putanju".

MMF

- Da bi se to ostvarilo biće neophodne značajne uštede u budžetu, kako bi se deficit smanjio na dva-tri odsto BDP-a, ali je u pregovorima sa MMF-om mnogo više pažnje posvećeno strukturnim reformama i planu za borbu protiv sive ekonomije -  rekao je Krstić.

Prema njegovim rečima, uštede u budžetu moraju da budu praćene donošenjem seta reformskih zakona, reformom državne uprave, zdravstva, školstva i lokalne samouprave i završetkom procesa restrukturiranja državnih preduzeća.

Na pitanje da li je MMF predlagao smanjenje plata i penzija kako bi se u ovoj godini uštedelo 400 miliona evra i da li se tolike uštede mogu ostvariti bez toga, Krstić je istakao da nije bilo eksplicitnog insistiranja na konkretnim merama, "jer nije bilo realno da se vlada u tehničkom mandatu izjašnjava o tome".

Navodeći da će jedan od prvih zadataka nove vlade biti da uštede u budžetu "definiše i ostvari na najprikladniji, ali kredibilan način", Krstić je rekao da da su osnovni uzroci fiskalnog opterećenja troškovi zarada u preglomaznom javnom sektoru, troškovi budžetskih transfera PIO fondu usled velike nezaposlenosti i visoke kamate na do sada povučene kredite za finansiranje deficita u prethodnim godinama.

On je istakao i da pored preduzeća u restrukturiranju, preliminarne procene ukazuju da postoje značajni viškovi administrativnog osoblja u svim velikim državnim sistemima, a prevashodno u lokalnoj samoupravi, zdravstvu i obrazovanju.

On je najavio da će, zajedno sa paketom reformskih zakona, nova vlada Srbije predstaviti i Nacionalni prioritetni plan koji definiše načine na koje će država ubuduće podsticati otvaranje novih radnih mesta i usmeravanje stranih i domaćih investicija ka regionima koji će biti najviše pogođeni restrukturiranjem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • losmi

    20. mart 2014 | 10:56

    Cekaj bre, ko je ovde lud? Mi samo potpisujemo neke aganzmane, a ko ce da vraca ovolike pare? Svaki novi koji dodje samo se zaduzuje. Koliko dugujemo, da li se to zna uopste?

  • Bogdan

    20. mart 2014 | 10:58

    A za koga to gradjani moraju da stede? I zasto vise mmf pa to je masonsko prokletstvo hoce jos i jos i jos...e crni sine, jadni oni koji moraju te kredite da vracaju a ni luk jeli ni luk mirisali. Ajd ti lepo kod tvog tutora pa da mu kazes da se mnogo zeznuo kao i njegovi neuspesni prethodnici

  • Thrylos

    20. mart 2014 | 15:48

    Ovaj je lud

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA