MAKA, KEKA, BANANA, SAFET I AJKULA: Da li su ovo najtraženiji narko-bosovi u Srbiji?! (FOTO)

Posle hapšenja Darka Šarića na listi begunaca od srpskih vlasti još uvek se nalazi još 15 osoba osumnjičenih za šverc kokaina. Telegraf.rs vas podseća na neke od onih, koji su prema policijskim optužnicama zaradili ogromne svote novca i napravili prave imperije u Srbiji i okolnim zemljama

  • 19

Nakon hapšenja Darka Šarića, koji je u medijima prozvan "najveći narko-bos na Balkanu", zatvoreno je veliko poglavlje u borbi protiv organizovanog kriminala koji  je u prethodnih desetak godina uzdrmao našu zemlju. Ipak, prema rečima tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića, na listi begunaca od srpskih vlasti još uvek se nalazi još 15 osoba osumnjičenih za šverc kokaina i tri osobe osumnjičene za pranje novca.

Telegraf.rs vas podseća na neke od najpoznatijih begunaca, koji su prema policijskim optužnicama od trgovine narkoticima zaradili ogromne svote novca, i napravili prave poslovne imperije u Srbiji i okolnim zemljama. Za pojedine je najavljeno da će se u skorije vreme predati policiji, dok su neki više od deceniju nedostupni za naše organe gonjenja i ne postoji nikakva naznaka da će se u skorije vreme naći iza rešetaka.

Da li su ovo Šarićevi naslednici?

Željko Maksimović - Maka

Maksimović je okrivljen za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, nedostupan je srpskom pravosuđu od juna 2002. Pretpostavlja se da se krije u zemljama Južne Amerike. Posle likvidacije generala Maksimović najpre pobegao u Crnu Goru, a potom u Španiju, da bi se na kraju "skrasio" u Južnoj Americi.

Slučaj Makine grupe bilo je prvo suđenje u Specijalnom sudu, ali na optuženičkoj klupi nije bilo Maksimovića.  U svojoj bogatoj kriminalnoj karijeri bio je vezivan za mnoge "žestoke momke", a između ostalog bavio se skoro svim kriminalnim delatnostima, pa i trgovinom narkoticima.

Rodoljub Radulović - Miša Banana

Radulovića policija i tužilaštvo terete da je član grupe Darka Šarića, a objedinjeno suđenje njima, optuženim kao vođama kriminalnih grupa koje se terete za krijumčarenje 5.754 kilograma kokaina iz Južne Amerike, već se odvija pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Radulović, kao i Darko Šarić, optužen je za krijumčarenje kokaina iz Urugvaja, Argentine i Brazila u Zapadnu Evropu. Ovom Kotoraninu sudi se u odsustvu, jer je već nekoliko godina u bekstvu i za njim je raspisana Interpolova poternica.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Radulovića da je po nalozima Darka Šarića (43) i pokojnog Dragana Dudića Frica (50) prekookeanskim brodovima švercovao kokain iz Argentine za Španiju. Dudić je ubijen ubrzo posle otpočinjanja akcije "Balkanski ratnik", a sumnja se da se iza njegove smrti krije strah od mogućeg svedočenja i da je uklonjen kao opasan svedok.

Optužnica se odnosi na prevoz iz Argentine u Španiju 1.825 kilograma kokaina i to u brodovima „Verti“ i „Golden“, a šverc je bio prikriven transportom soje preko Radulovićevog preduzeća „Man mare“. Kada je kokain 21. aprila 2009. utovaren na brod, Radulović je, prema optužnici, telefonom razgovarao sa Dudićem i Željkom Vujanovićem, a često i sa izvesnim Rođom, koga je obavestio i da je posle deset ponuda našao odgovarajuće brodove.

Safet Kalić

Iako je za ovog Rožajca poternicu Interpola raspisao MUP Crne Gore, za njega je veoma zainteresovana i naša policija, jer se sumnjiči da je "poslovao" uveliko i u našoj zemlji, kao i da je blisko povezan sa brojnim ljudima u Srbiji.

Kalić je pobegao iz Crne Gore krajem 2011. godine. Njemu se sudi u odsustvu, a prema odluci crnogorskog pravosuđa, oduzeta mu je imovina vredna više od 22 miliona evra. On se tereti za krivično delo pranja novca, koji je, kako se sumnja, zaradio do šverca droge.

Podgorički “list "Dan" je krajem prošle godine objavio da se on krije u Turskoj, kao i da je policija Kalića locirala na osnovnu telefonskih razgovora članova njegove porodice

Sumnja se da Kalić trenutno živi bez ikakvog skrivanja u turskom distriktu Širnak na jugu Anadolije, a ta oblast se nalazi na granici Turske oko 50 kilometara od Irana i 80 kilometara od Sirije.

Njemu se sudi u odsustvu, a prema odluci crnogorskog pravosuđa, oduzeta mu je imovina vredna više od 22 miliona evra.

Dejan Stojanović - Keka

Stojanović je prema saznanjima obaveštajnih agencija i policija više zemalja, jedan je od najjačih evropskih narkodilera. Sumnja se da organizuje prebacivanje velikih količina heroina i kokaina i da snabdeva crno tržište zapadne Evrope.

U ovom trenutku za njim su raspisane dve poternice. Srbija ga traži zbog teške krađe, a Brazil ga sumnjiči za krijumčarenje narkotika. Njegovo ime je na spisku naloga za privođenje brazilske federalne policije. Određen mu je čak i pritvor, ali u odsustvu.

"Kekina grupa", kako se često nazivaju u javnosti, jedna je od retkih kriminalnih ekipa iz Beograda koja je policijsku akciju "Sablja" i one koje su usledile posle nje dočekala i ispratila bez većih posledica. U pritvoru je bilo nekoliko njenih članova, ali su se svi provukli bez krivičnih prijava, iako u Beloj policijskoj knjizi o organizovanim kriminalnim grupama u Srbiji ovaj klan zauzima prvo mesto.

Stojanović je, prema poslednjim saznanjima, iz Srbije pobegao 2006. posle ubistva Gorana Mijatovita Mite, predsednika FK Bežanija, koje je povezivano sa njegovim imenom. U "beloj knjizi" MUP Srbije označen je kao vođa novobeogradskog klana, kome se pripisuje veliki broj krivičnih dela: od ubistava, ranjavanja, do reketa, iznuda i razbojništava.

Prema nezvaničnim podacima, on se godinama uspešno krije u Južnoj Americi, odakle je sa uspehom nastavio da vodi svoju poslovnu imperiju.

Zoran Ajković -  Ajkula

Kralj švajcarskog narko-tržišta prema podacima policija nekoliko zemlja je Zoran Ajković (42) zvani Ajkula ili Ajko Crnogorac. Srpska i švajcarska policija, koje godinama prikupljaju informacije o ovom stanovniku Niša koji sa bratom i ocem, prema njihovim saznanjima, sumnja da on kontroliše trgovinu kokainom i heroinom u Švajcarskoj, a razvio je poslove u još nekoliko država EU.

Njega godinama pokušavaju da uhvate vlasti Švajcarske i još nekoliko država EU, ali zbog veštine ili nečeg drugog, protiv njih nikada nije nađen nijedan konkretan dokaz da se bave trgovinom narkoticima, već postoje samo "operativna saznanja". Zbog veštine u skrivanju ilegalnih poslova, srpska policija sada se skoncentrisala na istragu privatizacije firme NISA, koju su kupili Ajkovići, kako bi našla neki dokaz nelegalne kupovine.

Policije sumnjaju da je Ajković novac od kriminala uložio u kupovinu lokala, stanova i kuća ne samo u Nišu, već i u Švajcarskoj.

U takozvanoj Beloj knjizi MUP-a Srbije koja je dostavljena medijima pre gotovo deset godina nalaze se i imena Ajkovića. Ova knjiga je u stvari skup operativnih saznanja policije o navodnim kriminalnim grupama u Srbiji. Kako su mediji navodili, policija je u Nišu identifikovala tri jake kriminalne grupe. Drugu od njih, kako piše u Beloj knjizi, organizovali su članovi porodice Ajković, Zoran, Mirko i njihov otac Veselin. Policija je osumnjičila još osam članova grupe, čija je glavna delatnost krijumčarenje heroina i kokaina iz Turske, preko Srbije do Švajcarske, tačnije Ciriha.

Za Zorana, njegovog brata Mirka i oca Veselina, policija sumnja da su najmoćnija kriminalna grupa na jugu Srbije, a da su dugo godina imali zaštitu i od policije, odnosno pripadnika Žandarmerije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    20. mart 2014 | 20:47

    Ajkula kao i njegov brat i onaj odvratni otac pedogil su svakog dana po pobedini i interventna prolazi i javljaju im se i smeskaju. Tako da nemoj te molim vas da pricate sarene lazi. A sigurno je tako i za ostale

  • Jjk

    20. mart 2014 | 20:39

    Pa ovo sve Crnogorci

  • Baksuz

    20. mart 2014 | 20:23

    Prvo su za sva zlodela od pre 15-ak godina okrivljeni spasojevic i lukovic i likvidirani. Onda smo imali luku bojovica dezurnog krivca pa darka sarica. Ko je sledeci koga ce kriviti za sva zla?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA