DA LI STE ZNALI? Svakog dana u Srbiji od raka dojke umru četiri žene!

Svake godine u Srbiji od raka dojke oboli više od 4.000, a u proseku, od ove bolesti svake godine umre oko 1.500 žena. Učestalost oboljevanja od ove vrste karcinoma u našoj zemlji kontinuirano raste u poslednjih 30 godina.

  • 1

U Srbiji svakog dana od raka dojke oboli više od 12 žena, dok od iste bolesti dnevno umre njih četiri. Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke stučnjaci ističu da, iako se rak dojke ne može sprečiti, rano dijagnostikovanje omogućava izlečenje u čak 90 odsto slučajeva.

Prema poslednjim podacima Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut", tokom 2011. godine obolelo je 4.616 žena od karcinoma dojke, dok je iste godine od njega umrlo njih 1.647. Iako su ovo podaci stari nekoliko godina, pretpostavlja se da svake godine od raka dojke oboli više od 4.000 žena, jer učestalost oboljevanja od ove vrste karcinoma u našoj zemlji kontinuirano raste u poslednjih 30 godina.

Među ženama koje su obolele od raka u Srbiji, dijagnozu karcinoma dojke ima 26 odsto, ali se samo jedan odsto žena javi lekaru u početnom stadijumu bolesti.

Učestalost oboljevanja od karcinoma dojke najveća je u Pirotskom i Južnobačkom okrugu, dok je stopa smrtnosti najveća u Severnobanatskom i Severnobačkom okrugu. Beograd, takođe, predstavlja jedan od okruga u kome je oboljevanje i smrtnost od raka dojke česta.

-  U оdnоsu nа žеnе u Еvrоpi, žеnе u Srbiјi nаlаzе sе u srеdnjеm riziku оbоljеvаnjа оd karcinоmа dојkе i u visоkоm riziku umirаnjа оd оvе vrstе mаlignоg tumоrа. Ukоlikо sе rаnо оtкriје, rаk dојkе је izlеčiv u više od 90 odsto slučајеvа. Nаžаlоst, zbоg kаsnоg оtkrivаnjа rаkа dојkе u оkо 50 odsto slučајеvа žеnаmа sе mоrа urаditi mаstеktоmiја, оdnоsnо аmputаciја dојkе - navode u "Bаtutu".

Iako se rak dojke ne može sprečiti, dijagnostikovanje u početnoj fazi, dok je tumor manji od jednog centimetra, omogućava visoku stopu preživljavanja. Tumor se tada, iako je mali, može napipati. Bez obzira na to što žena tada nema nikakve tegobe, to je znak koji bi trebalo shvatiti ozbiljno. U čak 70 odsto slučajeva, žene su bile u pravu kada su samopregledom utvrdile postojanje tumora.

- Poslednja istraživanja zdravlja stanovništva Srbije pokazala su, nažalost, da tek svaka treća žena u Srbiji (34,1 odsto) obavlja samopregled dojki jednom mesečno, a tek svaka deseta žena koja ima 40-69 godina obavila je mamografski pregled dojki u poslednje tri godine - kaže dr Snežana Živković Perišić, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Rizik oboljevanja od raka dojke raste sa godinama, ali i ukoliko u porodici već postoji neko ko je oboleo od ove bolesti, kao što su majka, tetka, baka... Povećan rizik nosi i rana prva menstruacija, pre 12. godine, kao i kasna menopauza koja nastupa posle 50. godine.

Povećanju rizika, kažu u "Batutu", doprinosi i nerađanje ali i ukoliko je žena prvi porođaj imala posle 30. godine, nedojenje, kao i upotreba hormonskih aparata. Značajan faktor rizika predstavlja i dugotrajna upotreba kontraceptivnih pilula bez redovnih lekarskih pregleda. Pоrеd tоgа i оsоbе kоје živе i rаdе u оkružеnjimа u kојimа su izlоžеnе zrаčеnju ili ispаrеnjimа rаzličitih štеtnih mаtеriја, pоd pоvеćаnim su rizikоm.

Preporuke za rano otkrivanje raka su samoprеglеd dојkе, svakog meseca pоčеv оd 20. gоdinе, klinički prеglеd dојkе kоd izаbrаnоg lекаrа оd 30. gоdinе i prvi mаmоgrаfsкi prеglеd оd 45. gоdinе, nа svаkе dvе gоdinе.

- Simptomi koje ne treba zanemariti su pojedinačni čvrsti čvor u dojci koji ne boli, uvučena bradavica, ali i promene na njoj kao što je iscedak koji ponekad može biti krvav. Takođe, treba obratiti pažnju i na kožu dojke, jer je upozoravajuć simptom i ukoliko je koža dojke uvučena ili otečena, ukoliko je koža pod pazuhom izmenjenog izgleda, ali i ako su krvni sudovi na jednoj dojci uočljiviji u odnosu na drugu dojku - dodaje dr Živković Perišić.

Širom Srbije se od 2012. godine sprovode organizovani skrining pregledi, kao jedan od vidova preventive oboljevanja od karcioma dojke. Od početka organizovanja skrininga, na mamografski pregled je pozvano oko 75.000 žena, a nalazi su bili pozitivni u oko 2.200 slučajeva.

(Marija Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA