Duma usvojila Sporazum o pripajanju Krima Rusiji

Većinom glasova donji dom parlamenta je usvojio sporazum, a sutra će se glasati i u gornjem domu parlamenta, Savetu federacije, čime će biti okončana procedura ratifikacije tog sporazuma u ruskom parlamentu

  • 1

Donji dom ruskog parlamenta danas je ogromnom većinom glasova usvojio Sporazum o pripajanju Republike Krim i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji, objavili su ruski mediji.

O tom sporazumu će se sutra glasati i u gornjem domu parlamenta, Savetu federacije, čime će biti okončana procedura ratifikacije tog sporazuma u ruskom parlamentu, preneo je Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin i krimski lideri potpisali su 18. marta u ruskom parlamentu sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom, primaju u sastav Ruske Federacije, a rok za okončanje prelaznog perioda njihove integracije je 1. januar 2015. godine.

Putin je, uz zvuke ruske nacionalne himne, dokument o prihvatanju Krima i Sevastopolja u sastav Rusije potpisao sa predsednikom krimskog parlamenta Vladimirom Konstantinovim, krimskim premijerom Sergejem Aksenovim, kao i sa gradonačelnikom Sevastopolja Aleksejem Čalijem, preneo je Itar-Tas s.

U tekstu sporazuma se navodi da se Krim smatra primljenim u sastav Ruske Federacije. Potpisivanjem sporazuma, Ruska Federacija je uspostavila dve nove članice - Republiku Krim i grad sa federalnim statusom Sevastopolj, prenose ruske agencije.

Isto veče je Putin zatražio od Ustavnog suda Rusije da verifikuje ustavnost pomenutog sporazuma, što je juče taj sud i zvanično potvrdio.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA