Hrvati najviše mrze Rome pa Srbe

- Najveći nivo netrpeljivosti iskazuju prema Romima, a nakon toga prema Srbima - ukazala je hrvatska zaštitnica građana Lora Vidović povodom Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diksiminacije, 21. marta

  • 85

Najviši nivo netrpeljivosti građani Hrvatske pokazuju prema Romima, a potom i prema Srbima, upozorila je (ni manje, ni više) hrvatska zaštitnica građana Lora Vidović.

- Iako istraživanja o stavovima građana Hrvatske pokazuju da na opštem nivou ne podržavaju diskriminaciju, podržavaju multikulturalizam i ne iskazuju ksenofobične stavove, ipak se više slažu s restriktivnom nego liberalnom politikom dodele državljanstva, a negativan stav postoji prema useljavanju ekonomskih migranata i tražitelja azila - navela je Vidović.

Njeno saopštenje je izašlo povodom Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diksiminacije, 21. marta.

- Najveći nivo netrpeljivosti iskazuju prema Romima, a nakon toga prema Srbima - ukazala je Vidović.

Dodaje se da zbog toga ne začuđuje da je, kao i prethodnih godina, najzastupljenija osnova u pritužbama na diskriminaciju koje je zaštinica građana primila tokom 2013. rasa ili etnička pripadnost, boja kože i nacionalno poreklo. Ona je upozorila da posebno zabrinjava raširenost rasističkih stavova u području javnog govora.

- Jasno je da je rasnu diskriminaciju moguće uspešno suzbijati samo istovremenim korišćenjem pravnih mehanizama zaštite i podizanjem nivoa svesti i znanja o neprihvatljivosti rasističkih, ksenofobnih i ostalih stavova - navela je Vidović i pozvala građane da se u slučaju diskriminacije za pomoć obrate zaštitniku građana, a nadležna tela da nastave da rade na suzbijanju diskriminacije, posebno kroz obrazovanje za ljudska prava.

Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije obeležava se u spomen na 21. mart 1960, kada je policija ubila 69 mirnih demonstranata protiv aparthejda u Južnoj Africi.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA