Japan daje milijardu dolara pomoći Ukrajini

Premijer Japana Šinzo Abe materijalnu pomoć poslaće tokom sledeće nedelje, a ona će biti namenjena infrastrukturi i javnim projektima

  • 8

Japan će dati milijardu dolara finansijske pomoći Ukrajini na samitu G7, javila je danas japanska medijska kuća NHK, a preneo Rojters napominjući da su japansko-ruski odnosi zahladneli zbog krimske krize.

Premijer Japana Šinzo Abe će pomoć Ukrajini obelodaniti naredne sedmice na marginama samita Grupe 7 u Holandiji, posvećenom nuklearnoj bezbednosti.

Pomoć Tokija uključiće zajmove i drugu vrstu finansijske podrške, u ukupnom iznosu od 100 milijardi jena (997 miliona dolara) namenjenih infrastrukturi i drugim javnim projektima.

Abe je u sredu rekao u parlamentu da je "značajno da se unapredi ukrajinska ekonomija za dobrobit miroljubivog rešenja situacije".

Rojters navodi da se Japan pridružio SAD i drugim zapadnim saveznicima u vršenju pritiska na Moskvu zbog Krime, ali da je situacija u nezgodan položaj stavila Abea koji je od dolaska na vlast krajem 2012. godine, imao nekoliko susreta s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Pored toga, Abe je jedan od malobrojnih prozapadnih lidera koji je prisustvovao otvaranju Zimskih olimpijskih igara u ruskom gradu Sočiju i razgovarao s Putinom.

Nekada srdačni odnosi, sada su zategnuti jer je Abe osudio Rusiju zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine i zapretio uvođenjem daljih sankcija Moskvi zbog njene uloge u krizi.

Ministarstvo spoljnih poslova Japana saopštilo je u utorak da je prekinulo razgovore s Rusijom o olakšavanju viznog režima i da neće započeti razgovore o novim investicijama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    21. mart 2014 | 12:27

    Sta je ta milijarda ,naspram duga Ukrajine Rusiji od 16 milijardi? Ukrajinu niko ne moze izvuci iz njenog haosa sem Rusa.

  • Najprovokator

    21. mart 2014 | 11:11

    Hoće novu Hirosimu...c c c

  • Vlada

    21. mart 2014 | 12:55

    Umesto sada japan i kinda da stanu na strani rusa i da se osvete za atomske bombe oni se ulizuju amerima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA