SKANDAL: Devojčice u BiH i dalje udaju na silu

Šest odsto devojaka u Bosni i Hercegovini, mahom maloletnica, ulazi u prisilne brakove, koji se skroje po dogovoru. To je kršenje njihovih osnovnih prava na nesmetan psihofizički razvoj i na zaštitu zdravlja i obrazovanja

  • 8

Mada je prisilni brak jedna vrsta trgovine ljudima, prema podacima UNICEF-a, šest odsto žena u Bosni i Hercegovini, mahom maloletnica, stupilo je u ovakav vid braka, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Kako prenose banjlučke "Nezavisne novine", u izveštaju je precizirano da u dogovorene brakove najčešće stupaju žene romske populacije.

- Aktivisti za zaštitu dečjih prava i protiv šverca ljudi, primetili su da tužioci u BiH oklevaju da istraže i osude dogovorene brakove romskih maloletnika, pravdajući se da su ti brakovi njihov način života - ukazuje na problem Stejt department i dodaje da vlasti u BiH nemaju nikakve programe ciljane na smanjenje ugovorenih brakova.

Iz Tužilaštva BiH, tvrde da ova oblast nikada nije bila u njihovoj nadležnosti, već da su predmeti koji se odnose na brakove maloletnih osoba isključivo u nadležnosti entitetskih pravosudnih institucija.

Stručni saradnik za odnose s javnošću ombudsmana za decu Republike Srpske, Vesna Popović navela je da svi maloletnički brakovi dovode do povrede njihovih osnovnih prava, pre svega prava na nesmetan psihofizički razvoj i prava na zaštitu zdravlja i obrazovanje.

- Ako su ti brakovi pod prisilom i dogovoreni, onda je to dodatno ugrožavanje elementarnih prava dece i nasilje je nad decom najgoreg oblika - istakla je Popovićeva.

Navodi i da prema Porodičnom zakonu RS maloletna osoba ne može da stupi u brak i da zakon samo izuzetno ostavlja tu mogućnost, odnosno sud može da dozvoli brak osobi starijoj od 16 godina, ukoliko je telesno i duševno sposobna za vršenje prava i dužnosti koji iz braka proizlaze.

Pri tome se uvek traži i mišljenje Centra za socijalni rad, objašnjava Popovićeva i naglašava da"dobrobit deteta od 14 ili 15 godina ne može biti brak bez obzira na to što neki to pokušavaju da pravdaju time "da se dobro udala".

(Telegraf/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LAZ

    21. mart 2014 | 14:05

    Ja zivim u Bosni i kako ja znam ni uRS,nu u FBiH niko ne prisiljava curice da se vjencaju nit ce jer mi nismo treci svijet kao sto vi mislite pa da se to tolerise,i zapamtite vi nista u Srbiji,Hrvatskoj i CG niste razvijeniji od nas

  • marko

    21. mart 2014 | 15:15

    Fakultetski sam obrazovan,vozim skup automobil i zivim u BiH. U Novom Sadu sam svoji usima cuo jednu majku kako plasi dijete koje ne slusa da ce ga poslati u Bosnu.SRAMOTA

  • Luna

    21. mart 2014 | 15:08

    Ovo je cista glupost,ja zivim u BiH i ne znam da su nekoga prisilili na brak...mozda kod cigana!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA