ŠTA JE S NOVCEM OD DROGE: Gde je Šarićevih 27 milijardi dolara?

Srbija Šarića tereti za pranje 22 miliona evra, što je hiljaditi deo bogatstva na koje ga procenjuje "Forbs". Stručnjaci procenjuju da je kralj kokaina novac ulagao prvenstveno u nekretnine širom sveta, a da keš iz banaka nikada neće biti dostupan istražnim organima

  • 26

Imovina narko-bosa Darka Šarića, prema procenama uglednog svetskog časopisa "Forbs", iznosi oko 27 milijardi dolara, ali će država Srbija i Tužilaštvo za organizovani kriminal teško ući u trag većem delu tog novca, smatraju ekonomski stručnjaci i kriminolozi.

Kako pišu "Naše novine", pored optužnice za šverc 5,7 tona kokaina, tužilaštvo Šarića tereti i za pranje 22 miliona evra u Srbiji, na koliko su procenjeni pokretna i nepokretna imovina i firme i preduzeća koja se dovode sa njim u vezu, a koji su u Srbiji kupljeni od novca stečenog krijumčarenjem droge.

Međutim, prema procenama uglednog američkog magazina "Forbs", to je tek hiljaditi deo kapitala koji ovaj narko-bos poseduje, jer je procenjeno da je Šarić peti na listi najbogatijih mafijaša. Poznato je da je Šarić poslovao u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Češkoj, SAD, Brazilu, Urugvaju, Italiji....

U Ministarstvu pravde, pod čijom ingerencijom se nalazi Direkcija za oduzetu imovinu, koja kontroliše oduzetu imovinu narko-bosa Darka Šarića i upravlja njome, naveli su da niko ne može da da tačnu procenu vrednosti Šarićeve imovine.

Oni objašnjavaju da će se, ukoliko Šarić bude osuđen za dela koja mu se stavljaju na teret, sva imovina koja mu je oduzeta naći na proceni državnog revizora, a posle i na aukcijama u prodaji.

- To važi i za preduzeća kojima sada upravlja Direkcija. Sav novac će se sliti u budžet države ako se ne dokaže poreklo para - kažu za ovaj list u ministarstvu.

Kriminolog Zlatko Nikolić za "Naše novine" objašnjava da je nemoguće da bilo ko ima sabirnu brojku koliko je Šarić "težak" i da li je i koliko država na gubitku zbog pranja tog novca u Srbiji.

- Gotovo je nemoguće utvrditi koliko je Šarić zaradio švercom kokaina i drugim kriminalnim radnjama - kaže Nikolić.

On dodaje da bi imovini za koju se dokaže da je stečena novcem od trgovine narkoticima, a nalazi se u Srbiji, moglo da se uđe u trag i da bi ona u tom slučaju bila upotrebljiva i naplativa.

- S nekretninama u inostranstvu je druga stvar. Prema precedentnom pravu anglosaksonskog prava, nepokretnosti i imovina pripadaju državi u kojoj se nalaze. Srbija nema izvršnu vlast van svojih granica i vrlo teško bi mogla da unovči imovinu Darka Šarića u drugim državama, jer druge države priznaju presudu, ali ništa više od toga - objašnjava Nikolić.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović slaže se sa svojim kolegom u oceni da nadležni državni organi neće uspeti da uđu u trag Šarićevom novcu.

- To je izuzetno komplikovana procedura. Čak i da uđu u trag računima na koje je Šarić deponovao novac, treba dokazati da je to zaista njegov novac i da je stečen švercom narkotika, pošto sigurno nije deponovao pare u banku na svoje ime - objašnjava Radovanović.

On dodaje da je ovaj postupak težak i zbog toga što banke štite svoje klijente i uloge smatraju tajnim, a i pojedine države su sklone da štite interes pojedinca, pa makar to bio i narko-bos.

Ekonomista Mahmud Bušatlija, savetnik za razvoj i investicije, kaže da je novac koji je Darko Šarić kroz razne transakcije obrtao u našoj zemlju za državu nenaplativ, ali da je velika šteta, koja će godinama morati da se sanira, naneta time što smo u svetu izašli na glas kao država u kojoj se pere novac.

- Niko ne može u brojkama da izrazi koliko je država na gubitku poslovima koje je Šarić radio na našoj teritoriji. To je neizvodljivo, pre svega jer je on kupovao preduzeća na privatizacijskim tenderima i plaćao onoliko koliko je država tražila. Druga je stvar što su kasnije ta preduzeća uništena - kaže Bušatlija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica

    21. mart 2014 | 14:19

    Šta vas briga gde su, niste ih vi zaradili.

  • BFB

    21. mart 2014 | 14:35

    Pazi da vam ne kaze gde su!!! Na sigurnom su, ne brinite!!!!! Nasli ste 0.01 % :)))) Mozete da ga povucete za .... znate vrc sta :))

  • Milena

    21. mart 2014 | 13:58

    E'o ih kod mene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA