IMA LI SMISLA STUDIRATI U SRBIJI? Armija studenata, a posla ni za lek!

Prema podacima NSZ-a i "Infostuda" na teritoriji Srbije postoje upražnjena radna mesta za 79 pravnika i 284 ekonomista. Na drugoj strani, Pravni fakultet u Beogradu je upisalo prošle godine čak 1.500, a Ekonomski fakultet 1.350 studenata

  • 48

Podatak da u našoj zemlji oko milion nezaposlenih i da prosečno 152 osobe konkuriše na jedno radno mesto, dovoljno govori o gorućem problemu naše države sa kojim buduća vlada pod hitno mora da se uhvati u koštac. 

Činjenica koja još više pogoršava ovakvu situaciju je loš sistem obrazovanja koji je doveo do toga da se u ovom trenutku za nekoliko stotina radnih mesta u najpopularnijim poslovima samo na prvoj godini studija školuje više od 10.000 mladih!

Tako, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na teritoriji Srbije postoji potreba za 64 pravnika, 190 ekonomista, dvoje trgovaca, 35 komercijalista i četiri diplomirana menadžera. Međutim, prema rečima nadležnih iz NSP-a, oni su samo jedna od institucija kojoj poslodavci dostavljaju podatke o potrebama za angažovanje radnika, jer brojne firme daju oglase i traže zaposlene u dnevnim novinama i sajtovima koji se bave oglašavanjem slobodnih mesta na teritoriji Srbije.

Kako navode u NZS-u, postoje i poslovi za koje i gotovo nema interesovanja iako postoje radna mesta.

- Generalno, bez obzira na period, nezaposlena lica najčešće izbegavaju poslove koji su u vezi sa terenskom komercijalom, zatim teži fizički poslovi iz oblasti građevinarstva, poljoprivrede i rudarstva. Teže se popunjavaju i radna mesta na kojima poslodavac očekuje da lice obavlja više različitih poslova i poslovi bez precizno definisanog radnog vremena. Za navedene poslove je jako teško obezbediti kandidate kada se obrati poslodavac za pružanje usluge posredovanja, ne zbog toga što lica konkretnih profila nema na evidenciji NSZ, već zbog neprihvatanja ponude od strane nezaposlenih lica - saopštavaju iz Nacionalne službe za zapošljavanje

Na najpopularnijem sajtu u našoj zemlji uz pomoć kojeg mnogi nezaposleni pokušavaju da dođu do posla, "Infostud", takođe nemaju velike brojke u oglasima u kojima se traži zainteresovani za pomenute branše.

- Na našem sajtu, za pravnike trenutno imamo 15 oglasa, za ekonomiste trenutno 94 otvorene rade pozicije, za trgovce imamo 10 oglasa, za menadžere ima čak 360 oglasa, ali tu spadaju radna mesta za nekoliko oblasti rada: IT menadžeri, menadžeri projekta, HR, PR, dok za komercijaliste imamo 76 oglasa - kažu u "Infostudu".

Kada se skupe podaci sa Nacionalne službe za zapošljavanje i sajta "Infostud" dolazimo do rezultata da se u Srbiji na dva najpoznatija mesta za traženje poslova traže 79 pravnika, 284 ekonomista, 12 trgovaca, 111 komercijalista i 364 menadžera.

Na drugoj strani podaci sa fakulteta govore da se prošle godine na samo na Univerzitetu u Beogradu upisalo barem deset puta veći broj studenta od broja slobodnih radnih mesta!

Prema zvaničnim podacima na Pravnom fakultetu ove godine je upisano 1.500 studenata na prvu godinu osnovnih studija, i to 600 iz budžeta i 900 samofinansirajućih, a školarina iznosi 91.000 dinara.

Na Ekonomskom fakultetu je upisano 1.350 studenata, 570 je na budžetu, a 780 je samofinansirajućih studenata. Školarina iznosi od 85.272 do 112.200 dinara. Na Fakultetu organizacionih nauka upisano je 670 studenata, 385 na budžetu i isti toliki broj kao samofinansirajući. Školarina iznosi od 129.000 do 142.000. dinara. Na Beogradskoj poslovnoj školi je upisano 1200 studenata, 200 na budžetu i 1000 samofinansirajućih, a visina školarine je 60.000 dinara.

Napominjemo da su ovo brojke vezane samo za prvu godinu studija i one se tiču samo "državnog" Univerziteta u Beogradu. Kada se na njih dodaju studenti Univerziteta u drugim gradovima u Srbiji, privatni fakulteti koji "niču na sve strane", a koji školuju mlade ljude za ova zanimanja dobijamo brojku od oko 10.000 mladih koja je na prvoj godini studija.

Zvanični podaci kazuju da diplomu fakulteta ili visoke škole u Srbiji godišnje stekne 46.000 mladih. U isto vreme, oko 70.000 osoba sa diplomama traži posao, a indeks ima više od 200.000 studenata!

Iako je usklađivanje potreba tržišta i upisnih kvota trebalo bi da bude jedan od najvažnijih poslova prethodnih nekoliko Vlada Srbije, odnosno nadležnih ministarstav, to se nije desilo. Ovako, ostaje da se pitamo da li će se time baviti ova koja trek treba da se formira.

U međuvremenu, imaćemo pravu "vojsku" studenata koja se bori sa dvocifrenim brojem radnih mesta. Na kraju svega, postavlja se jedno osnovno pitanje: Dokle će to biti tako?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lesa990

    4. april 2014 | 09:07

    Privatni fakulteti ne treba sa postoje.. Ili si spreman da zavrsis fakultet, pod cime se podrazumeva drzavni, ili nisi.. Mi kao Srbija vise nemamo radnu snagu.. Sramota je biti limar, varilac, bravar.. Zato se zavrsavaju izmisljeni fakulteti, rade se masteri i doktorati.. Nekada je za doktorske studije bilo potrebno minimum 3 godine.. Danas jedno 3 hiljade evra.. Treba da nas je sramota sto smo to dozvolili..

  • Pravo pitanje

    4. april 2014 | 09:00

    Ima li smisla ziveti u Srbiji?

  • pustahija

    4. april 2014 | 08:56

    evo ja mogu odmah pet da zaposlim,radovi u basti i na njivi su u punom jeku.zainteresovani neka se jave...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA