Ruska vojska izvela vežbe u moldavskoj pokrajini

U Pridnjestrovlju, na istoku Moldavije većinu čine ruska i ukrajinska manjina. Taj region se posle raspada SSSR-a, uz podršku Moskve otcepio na kraju rata 1992. godine, ali nezavisnost Pridnjestrovlja nije priznala ni jedna zemlja. Vlasti Moldavije strahuju od "krimskog scenarija"

  • 7

Oružane snage Rusije izvele su manevre u Pridnjestrovlju, proruskoj oblasti koja se otcepila od Moldavije, izjavio je danas portparol ruske vojske, dok se u Moldaviji strahuje od ponavljanja krimskog scenarija na njenoj teritoriji.

Portparol ruskog vojnog Okruga za zapad, pukovnik Oleg Kočetkov, rekao je da se na manevrima uvežbavala priprema trupa za mogući napad neprijatelja.

Po scenariju te vežbe, "jedan od glavnih zadataka mirovnih snaga bio je zaštita civila u zonama borbe", objasnio je ruski pukovnik, prenela je novinska agencija Interfaks.

Predsednik Moldavije Nikolae Timofti je u utorak izrazio zabrinutost zbog mogućeg ponavljanja krimskog scenarija u njegovoj zemlji i rekao da je portparol Parlamenta Pridnjestrovlja zatražio od Moskve priključenje Pridnjestrovlja Rusiji, kao što je bilo s Krimom.

U Pridnjestrovlju, na istoku Moldavije  većinu čine ruska i ukrajinska manjina. Taj region se posle raspada SSSR-a, uz podršku Moskve otcepio na kraju rata 1992. godine, ali nezavisnost Pridnjestrovlja nije priznala ni jedna zemlja.

Rusija drži vojnike u regionu Pridnjestrovlja, protiv volje Vlade Moldavije, i uprkos obećanju iz 1999. da će ih povući.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Željko

    21. mart 2014 | 22:55

    Putin uzima svoje (SSSR)

  • Kelt

    21. mart 2014 | 19:43

    Po sljemovima se vidi da je specijalna jedinica!

  • Croatofob

    21. mart 2014 | 16:51

    Obzirom na to da se granica EU polako povlači oko Rusije Putin će sigurno od svih zemalja u okruženju probati uzeti ono što može jer nisu članice NATO pakta pa ih oni mogu braniti samo ako ih Rusija napadne i počnu ubijati kao u BiH i Kosovo. Znači ako napadnu Moldaviju ovi moraju odmah otvoriti vatru na njih, pod cenu svetskog rata ili ode ono što je Putin zacrto! Zato je dobro biti u NATO paktu i u EU jer si zaštićen!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA