HRVATSKI PREMIJER: Sramotan je referendum o ćirilici

- Ja smatram da je taj referendum sramota, to su rekli i ovde u Evropskoj uniji, odnosno u Evropskom parlamentu. To je jasna poruka njihovim prijateljima u Hrvatskoj šta su evropske vrednosti, a šta je varvarsko ponašanje - zaključio je Milanović

  • 10

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je danas da Sabor treba da odluči o referendumskoj inicijativi o ćirilici, za koju je prikupljeno oko 700.000 potpisa građana, ali i naglasio da smatra da je taj referendum "sramota", spomenuvši u tom kontekstu i "varvarsko ponašanje".

Upitan danas u Briselu da li je tačno da je predsednik Sabora Josip Leko u sredu pokušao na sednici Predsedništva Socijaldemokratske partije da podstakne raspravu o tome šta činiti s referendumom o ćirilici, Milanović je odgovorio da to treba da odluči Sabor, prenosi "Večernji list".

- Ja smatram da je taj referendum sramota, to su rekli i ovde u Evropskoj uniji, odnosno u Evropskom parlamentu kada je inicijativu (hrtvatske evroparlamentarke) Biljane Borzan potpisalo i nekoliko istaknutih zastupnika narodne stranke, konkretno iz Nemačke. To je jasna poruka njihovim prijateljima u Hrvatskoj šta su evropske vrednosti, a šta je varvarsko ponašanje - zaključio je Milanović.

Vukovarski veterani sakupili su krajem prošle godine potpise kojim traže organizovanje referenduma o zvaničnoj upotrebi srpskog jezika i ćirilice u tom gradu. Oni se protive da se srpski i ćirilica proglase zvaničnim jezikom i pismom i zahtevaju promenu Ustavnog zakona tako što bi se cenzus za primenu zakona podigao sa sadašnje jedne trećine na obaveznih najmanje 50 odsto pripadnika manjinskog naroda na području jedne teritorije i grada, kako bi stekli to pravo.

Prikupljeni potpisi potom su predati Hrvatskom saboru, ali parlament o toj incijativi još nije raspravljao. Većina opozicionih, ali i vladajući poslanički klubovi zatražili su početkom meseca što skorije otvaranje rasprave o referendumskoj inicijativi o ćirilici.

Poslanici su upozorili da odlaganje rasprave može da poveća tenzije u Vukovaru, a predloženo je i da se referendumsko pitanje o ograničenju upotrebe ćirilice na sredine gde Srbi čine većinu pošalje Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti.

Hrvatski političari, uključujući i opoziciju, većinom se protive održavanju takvog referenduma koji bi ograničio prava nacionalnih manjina.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinisa

    21. mart 2014 | 17:24

    Sta reci ,sramota ! Treba da odu u Suboticu i pogledaju kako je tamo! Mi smo za njih u tom pogledu olicenje kulture i tolerancije!

  • Djed

    21. mart 2014 | 16:57

    E unuci moji u grobu se okrećem .Malo što ste veru promenili sad se i pisma odričete.

  • mikelangelo

    21. mart 2014 | 21:09

    Само неписмени имају проблема с писмом!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA