Hteli da odustanu od biznisa, pa postali milijarderi!

Tri prijatelja su došla na ideju da osnuju biznis, koji će pomagati ljudima da nađu smeštaj u bilo kojoj zemlji sveta. Sada će postati milijarderi

  • 2

Pre šest godina dvojica prijatelja, Brajan Česki i Džo Gebi došli su na ideju da osnuju turistički servis, kako bi ljudima olakšali pronalazak smeštaja, u bilo kojoj zemlji sveta da se nađu.

Tada nisu ni slutili da će jednog dana njihova kompanija vredeti 10 milijardi dolara.

Airbnb (skraćeno od Air, Bed & Breakfast) je pre nekoliko godina bio "startup" dvojice prijatelja i stranica je bila poznata tek užoj zajednici Silikonske doline, a za cilj je imala da pomogne ljudima da izdaju svoje nekretnine, ali i unajme tuđe.

U ponudi su, međutim, bili isključivo privatni apartmani, sobe, kuće, stanovi, brodovi...

Kada su startovali s projektom Česki i Gebi nisu imali mnogo koristi, pa su čak razmišljali da odustanu od svega.

Ali malo po malo, projekat je postajao sve popularniji i ubrzo im se priključio i Nejtan Blečarzik, pa je kompanija polako počela da napreduje. Do 2012. godine imali su više od pet miliona bukiranih noćenja.

Pre dve godine ruski DST Global i još nekoliko investicijskih fondova uložili su čak 112 miliona dolara u tu kompaniju iz San Franciska.

Uspeh Airbnba se ogleda i u tome što je stranica poput društvene mreže, a njih trojica, koji su u ranim 30-im, uskoro će biti "teški" po milijardu dolara.

Kako piše Forbs, osnivači Airbnba trenutno vode pregovore o novim ulaganjima, a nakon što dogovor bude postignut njihova kompanija vredeće više od 10 milijardi dolara.

Inače, trojica prijatelja i sada, iako imaju novca žive jako skromno.

Česki i Gebi žive zajedno u stanu u kojem su i osnovali kompaniju dok 30-godišnji Blečarzik, koji će biti četvrti najmlađi milijarder na svetu, na posao i dalje dolazi biciklom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzeri

    23. mart 2014 | 10:34

    Servis funkcioniše-sjajno!Najtoplije preporuke,bilo gde da putujete!

  • Tea Su

    23. mart 2014 | 18:53

    Bravo momci! Zato i jeste uspeli što ste skromni! Jedina opasnost vam je od žena, nema te milijarde koju ona ne može profrćkat, niti bogataša koga ne može dovesti na prosijački štap! One što su kao vi su retke, kao biser u moru, skrivene i teško se nalaze! Dobra ideja, biti prvi, uvek je dobitna kombinacija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA