Banke najavljuju jeftinije dinarske kredite!

Bankari kažu da je u ovom trenutku realno očekivati pojeftinjenje samo dinarskih zajmova, dok takvog prostora nema za kredite indeksirane u evrima, gde čak na srednji rok ne treba isključiti ni povećanje kamata

  • 1

Nakon što je Vojvođanska banka smanjila kamate na dinarske kredite, još nekoliko vodećih banaka u Srbiji najavljuje jeftinije pozajmice u dinarima.

Bankari kažu da je u ovom trenutku realno očekivati pojeftinjenje samo dinarskih zajmova, dok takvog prostora nema za kredite indeksirane u evrima, gde čak na srednji rok ne treba isključiti ni povećanje kamata.

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić ističe da je ova banka već aplicirala za povoljnije kamatne stope na dozvoljene minuse po tekućim računima, ali da očekuje pojeftinjenje na svim dinarskim proizvodima.

Član Izvršnog odbora NLB banke zadužen za komercijalne poslove Vlastimir Vuković izjavio je Tanjugu da je ova banka već krenula s kampanjom snižavanja kamatnih stopa za kredite u dinarima koji su namenjeni penzionerima.

U Eurobank EFG ističu da su kamate na mnoge dinarske kredite već smanjene. Međutim, u ovoj banci ne isključuju mogućnost rasta kamata na kredite u evrima.

I u UniCredit banci kažu da su korigovali naniže kamatnu stopu na dozvoljeni minus, a da će kod ostalih proizvoda banka pratiti promene na tržištu.

Bankari nisu želeli da preciziraju  za koliko će kamatne stope na dinarske zajmove biti niže.

Međutim,profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić smatra da nikako ne treba očekivati da banke ponude niže kamate građanima i privredi od onih po kojima od države kupuju obveznice.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA