Ovaj sport mešaju sa striptizom. Evo šta zapravo treniraju ove seksi cice! (FOTO) (VIDEO)

Ples oko šipke je vrsta sporta koju rado treniraju i žene i muškarci. Mnogi ga mešaju sa striptizom, a Telegraf vam otkriva sve razloge zašto ova vrsta fitnesa postaje sve popularnija u Beogradu

  • 13

Leto je sve bliže, pa je sada pravi trenutak da ozbiljno razmislimo o svojoj fizičkoj formi i svom izgledu. Teretane, koje "niču" na svakom ćošku, vremenom su postale naivan kliše treniranja.

Međutim, ima onih koji su odgovor na pitanje kako svoju liniju dovesti do perfekcije, pronašli u veoma interesantnoj vrsti fizičke aktivnosti.

Nela Mirović koja radi kao trener u Fitnes Hausu na Novom Beogradu, ekskluzivno za Telegraf, otkriva šta je to pol dens i zašto je on koristan.

Šta je "pol dens": sportska ili umetnička disciplina?

Pol dens je i sportska i umetnička disciplina, mada, to zavisi od načina izvođenja. Kao sportska disciplina predstavlja kombinaciju joge, gimnastike, fitnesa, plesa, ima čak i elemenata baleta. Postoji POL ART koji se sastoji iz navedenih elemenata, ali je akcenat na načinu izvođenja, muzici... Izvođenje, takođe teških elemenata, predstavlja priču koju izvođač želi da ispriča kroz pokret.

Neupućeni često mešaju pol dens sa striptizom. U čemu je razlika?

Razlika je u početom motivu. Devojke koje se bave striptizom zarađuju novac za svoje izvođenje i to im je posao, a devojke koje se bave pol densom plaćaju trenere da bi se bavile rekreativno ovom vrstom fitnesa.

Kada se pol dens pojavio na našim prostorima i od kada se vi bavite njime?

 Prvi klub u Beogradu se zvanično pojavio 2011. godine, od tada se bavim pol densom.

Koliko je pol dens zastupljen kod nas?

Pol dens je sve više zastupljen. U poslednjih godinu dana se otvorilo nekoliko klubova. Interesovanje je sve veće, kako kod mlađih, tako i kod starijih žena, dok kod mene treniraju i muškarci, kao i devojčice od 13 godina, naravno uz saglasnost roditelja.

Mnogo devojaka koje se bave ovom vrstom fitnesa, tvrde da su treninzi veoma iscrpljujući. Da li je to tačno?

Treninzi su teži u odnosu na rekreativno bavljenje, na primer, pilatesom ili aerobikom. Naročito nakon 3-4 meseca od početka treniranja. Do tada se postepeno stiče kondicija za ovu vrstu treninga i telo se priprema za izvođenje težih elemenata. Nije nedostižno. Ukoliko se prevaziđe početni napor, brzo se stiče neophodna snaga i fleksibilnost.

Takođe, mnogo devojaka se opredeljuje za ovaj sport kako bi svoje telo dovele do perfekcije. Šta pol dens radi vašem telu?

Pol dens oblikuje, zateže, jača telo, a kada govorimo o ženama, njihovo telo postaje oblikovanije, a samim tim ženstvenije.

Da li je potrebno biti u dobrom fizičkoj formi da bi mogli da se bavite pol densom?

Nije neophodno biti u dobroj fizičkoj formi da bi se počelo sa treniranjem, zato što se počinje od osnovnih vežbi snage, istezanja prilagođenih onima koji tek počinju da treniraju. Potrebno je da svaka žena ili muškarac ima osnovne motoričke sposobnosti.

Kako izgleda jedan vaš trening?

Trening počinje zagrevanjem (aerobne vežbe, vežbe snage i istezanja) koje uključuje i zagrevanje na šipci (tokom zagrevanja na šipci najviše se rade vežbe za ruke). Posle se ponavljaju elementi sa prethodnog treninga, uče se novi elementi i na kraju se radi istezanje. Trening traje jedan sat.

Da li se pol dens svodi samo na rekreativnu aktivnost ili ipak može da pruži mogućnosti takmičenja ili javnih nastupa?

 U Srbiji još uvek nije zvanično priznat kao sport, što je neophodno da bi se organizovala takmičenja, tako da je za sada zastupljen samo kao rekreativna aktivnost.

Kako svi koji su zainteresovani, mogu da započnu ovaj vid rekreacije?

Zainteresovane devojke i muškarci mogu da se jave na telefon ili da nas kontaktiraju preko Fejsbuk stranice "Pole Dance Fitness House". Nalazimo se u Omladinskih brigada br. 6 na Novom Beogradu, preko puta opštine Novi Beograd. Treninzi se održavaju subotom i nedeljom.

Naša sagovornica je više puta istakla da mnogo zainteresovanih za pol dens ima i među pripadnicima jačeg pola.

- Pošto inače radim kao akrobata i animator, poželjno je da vladam mnogim fizičkim veštinama, kao što su kapoera, žongliranje.. Prijateljica koja je iz istog posla, a koja se duže vreme bavi "pol densom", pozvala me je kao gosta na jedan od svojih treninga. Svidelo mi se jer je ovo veliki izazov za telo i tako sam odlučio da ću početi sa treninzima. Smatram da će mi ovi treninzi mnogo značiti u poslu kojim se bavim - rekao je Renato i dodao da je muškarcima daleko teže da se bave ovom vrstom sporta jer iziskuje redovne depilacije, odricanja i više snage.

Kada je reč o damama, takođe, nema pravila. Igra oko šipke je osvojila sve pripadnice lepšeg pola bez obzira na godine.

- Moja mama i Nela su išle zajedno u srednju školu, pa sam tako čula za pol dens, a pre toga sam videla u emisiji "Ja imam talenat", nastup dve devojke. Iako sam čula mnogo loših stvari, odgledala sam neke snimke na Jutjubu i tada sam odlučila da se bavim ovim sportom - objasnila je trinaestogodišnja Iva i dodala da su njeni vršnjaci u početku bili skeptični u vezi sa pol densom, sve dok nisu shvatili o čemu je reč.

Danas ima mnogo onih iz Ivinog okruženja koji slede njen primer. Da li biste se vi bavili pol densom?

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anonimus

    25. mart 2014 | 23:38

    Devojke su sjajne. Svaka cast podrzavam u svakom pogledu. Ljudi misle da je lako izvesti sve ove elemente ali neka probaju videce da grese. Jos jednom sve pohvale.

  • Bravo devojke

    25. mart 2014 | 23:49

    Sve pohvale....samo tako nastavite...

  • Justicia

    25. mart 2014 | 22:54

    Nije sija nego vrat. Da se igra oko sadnice e to vec ne bi bio striptiz ;-) .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA