Počela modernizacija srpskih železnica, prva na redu Beograd - Pančevo!

Vrednost projekta za prugu od Beograda do Pančeva je oko 69 miliona evra, od čega je 60 miliona evra obezbeđeno ruskim kreditom, dok je ostatak obezbedila Srbija

  • 9

Deonica Beograd-Pančevo, na kojoj danas počinju prvi radovi finansirani ruskim kreditom, duga je 15 kilometara i njenom modernizacijom i elektrifikacijom će biti povećana propusna moć pruge, a brzine vozova će se povećati na 120 kilometara na čas, izjavio je Dragoljub Simonović.

Projekat obuhvata rekonsturkciju postojećeg koloseka i izgradnju i elektrifikaciju novog, odnosno drugog koloseka, ali i uređenje železničke infrastrukture u stanicama i na pruzi između Pančevačkog mosta i stanice Pančevo Glavna, a to su Krnjača, Ovča, Pančevački most, Krnjača most i Sebeš.

Vrednost projekta za prugu od Beograda do Pančeva je oko 69 miliona evra, od čega je 60 miliona evra obezbeđeno ruskim kreditom, dok je ostatak obezbedila Srbija, rekao je Simonović.

Ruskim kreditom biće finansirano ukupno pet projekata: Beograd - Pančevo, rekonstrukcija i modernizacija šest deonica na Koridoru 10 u dužini od 112 km, izgradnja drugog koloseka i rekonstrukcija postojećeg na deonici Stara Pazova- Novi Sad u dužini 44 km na Koridoru 10, obnova pruge Beograd - Bar kroz Srbiju u dužini od 200 km i nabavka novih dizel motornih garnitura iz Rusije u vrednosti od 100 miliona dolara.

Projekat za šest deonica na Koridoru 10, obuhvata pruge: Golubinci - Ruma (17,9 km), Sopot-Kosmajski Kovačevac (18,4 km) i Mala Krsna-Velika Plana (29 km), kao i južno od Niša: Vinarce-Đorđevo (15 km), Vranjska Banja-Ristovac (17,7 km) i Bujanovac - Bukarevac (13,8 km).

Na železničkom Koriodoru 10 brzine vozova biće povećane na 160 kilometara na čas.

U radovima će učestvovati veliki broj domaćih preduzeća i građevinska industrija Srbije, a generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović je najavio da svi projekti iz ruskog kredita mogu da budu završeni za pet godina.

Svečanosti početka radova u Pančevu, kako je najavljeno, prisustvovaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Vlade Ivica Dačić, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin, ministar saobraćaja Aleksandar Antić i njegov ruski kolega Maksim Sokolov, predsednik ruskih državnih železnica Vladimir Jakunjin i direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA