Osobe sa invaliditetom dobile aplikaciju koja im olakšava kretanje (FOTO) (VIDEO)

Predstavnici Udruženja za reviziju pristupačnosti iz Beograda predstavili su geolokacijski softver koji prikazuje sve pristupačne objekte i javne površine osobama sa invaliditetom

  • 1

U svečanoj sali Opštine Vračar, Udruženje za reviziju pristupačnosti je predstavilo geolokacijski softver "Mapu pristupačnosti".

Veoma mali broj ljudi koji se aktivno bavi temom otežanog kretanja osoba sa invaliditetom je uspeo da patentira aplikaciju koja će olakšavati kretanje ovih osoba.

"Mapa pristupačnosti", aplikacija inicijalno razvijena za korišćenje u mobilnim telefonima, sada i u verziji za računare, u značajnoj meri unapređuje i povezuje napore koji se uažu kako bi svi gradovi u Srbiji bili što pristupačniji osobama sa invaliditetom roditeljima sa malom decom, starijim građanima i drugima koji imaju otežano kretanje.

Mapa pristupačnosti korisnicima omogućava da lociraju pristupačne i nepristupačne objekte i na taj način se planira kretanje u skladu sa svojim potrebama.

Softver je načelno namenjen za individualnu upotrebu, da olakša samostalno kretanje osobama sa invaiditetom, ali je moguće pretraživati po različitim kategorijama, tako da Mapa pristupačnosti može da pomogne i kod izrade lokalnih akcionih planova za pristupačnost, na primer.

Takođe, Mapa ima potencijal i kao edukativno sredstvo, ili barem kao podsetnik o pristupačnosti, zbog velikog broja opisanih pitanja koja sadrži kao i navoda tehničkih standarda.

Osim toga, korisnici će moći da u bazu unose nove informacije, odnosno mapiraju nove objekte i javne površine i to na veoma jednostavan način, odgovarajući sa DA ili NE na niz jednostavnih potanja kroz koja vih vodi softver.

- Bitno je istaći da je korišćenjem ove aplikacije moguće mapirati i pretražiti ne samo fizičke karakteristike objekata, već i sadržaje i usluge koji postoje unutar njih, što može da bude interesantno, recimo, za turističku industriju ali i za druge društvene i privredne delatnosti - izjavio je Vidan Danković, direktor Udruženja za reviziju pristupačnosti.

Mapa pristupačnosti je trenutno dostupna u beta verziji za mobilne telefone nove generacije sa Android i iOS operativnim sistemima, a sada je možete pogledati i OVDE.

Baza podataka svakodnevno raste, a trenutno sadrži više od 5 hiljada objekata iz cele Srbije. Sa druge strane ove medalje, moramo naglasiti da je 3,5 hiljada mapiranih objekata nepristupačno.

Predstavljanje ovog softvera prethodno je realizovano u Zrenjaninu, Prijepolju, Nišu i Kragujevcu.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirka

    31. mart 2014 | 14:36

    Ja sam proteklog vikrnda ostala sokirana kada sam videla da hotrl Grand koji je skoro renoviran ali UOPSTE nihe prilagodjen invalidima! Nemaju cak ni obicnu kosinu na ulazu u hotel a kamoli unutrasnjost hotela. A to je standard sad svuda u svetu i svi objekti koji se renoviraju vode racuna o ovome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA