PRVI ČOVEK ČUKARICE: SNS je posle 17 godina razbio bastion demokrata! (INTERVJU)

Srđan Kolarić prvi čovek naprednjaka na Čukarici otvoreno za naš portal govori o tome na koji način su građani okrenuli leđa DS-u na toj beogradskoj opštini, kako se i LDP našao u vlasti i koji su "gorući problemi" ove opštine

  • 3

Predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić iz Srpske napredne stranke za Telegraf.rs govorio o tome kako je posle 17 godina vlasti Demokratska stranka otišla u opoziciju, o finansijama opštine, pomoći starijima, koaliciji sa LDP-om i pokretanju razvoja ovog veoma bitnog mesta za Beograd.

Odbornici Srpske napredne stranke formirali su novu većinu sa Demokratskom strankom Srbije, Liberalno demokratskom partijom i koalicijom SPS-PUPS-JS. U opozicione redove prešlo je 14 odbornika iz Demokratske stranke i tri iz Nove demokratske stranke.

Izabrano je pet novih članova Opštinskog veća iz SNS. Ubuduće, opštinu će voditi Tatjana Vidojević, Branislav Ćelić, Violeta Jevđić, Stana Lukić i Željko Rabljenović. Iz prethodnog sastava ostaju Đorđe Golubović i Dejan Janjić iz DSS, dok iz koalicije SPS-PUPS-JS ostaju Milutin Šoškić i Milutin Milinković.

SNS je preuzeo vlast na Čukarici, a posle 17 godina na čelu opštine DS se seli u opoziciju, šta možemo očekivati od nove vlasti?

- 17. godina je Demokratska stranka na čelu opštine Čukarica, a posle izbora 16. marta SNS je na našoj opštini ostvario odličan rezultat i dobio 48 odsto podrške građana i jednostavno smo na taj način stekli legitimitet da pruzmemo vođenje ovom beogradskom opštinom, jer je postalo više nego jasno da su građani izgubili poverenje u DS. Zajedno sa koalicionim partnerima SPS, DSS i LDP smo se dogovorili da formiramo vlast i da naprednjaci preuzmu ključne funkcije. Politička situacija je takva bila da su do tada DSS i koalicija oko socijalista zajedno sa DS-om formirale vlast, a mi smo se onda dogovorili da SNS preumemo ona mesta koja su držali demokrate, a da ostale stranke zadrže svoje resore. Zbog sveobuhvatne podrške koju nam je LDP ovih godina davao na Čukarici mi smo i njih doveli u vlast. Čukarica je dugo bio jedan od bastiona DS-a, mi smo se često i šalili da je lakše na Vračaru promeniti vlast nego na Čukarici, međutim uspeli smo u tome zahvaljujući građanima koji su nak ukazali poverenje.

Kakvo ste stanje zatekli u opštini?

- Za 17 godina koliko su demokrate bile na vlasti, ljudi su se opustili, nemaju više potrebni entuzijazam, elan i ambicije, pa je shodno tome i nastupilo vreme zatišja, kada se malo toga radilo u opštini. Sada smo mi ovde, sa većom energijom, željni da promenimo stvari i doprinesemo što bolji život građanima Čukarice. Moram da kažem da naš račun nije u blokadi, budžet opštine manji je za trećinu u odnosu na prošlu godinu i uvedeno je privremeno finansiranje jer je to slučaj i u gradskoj vlasti. Ipak i pored takvog "manjeg budžeta“ njegovo popunjavanje ide znatno otežano.

Koje su to ključne stvari koje moraju da se urade "pod hitno" na Čukarici?

- Mi smo 2012. godine pripremili plan i program za razvoj Čukarice koji je predviđen do 2017. godine. Tako da nema potrebe da tražimo šta treba da se uradi jer već imamo konkretne stvari koje znamo da nedostaju i krenuli smo odmah u njihovu realizaciju, od asfaltiranja ulica, do kraja godine njih 50 dobiće novi izgled, do dislociranja katastra nepokretnosti iz 27. marta u našu opštinu, a tako će svi građani Čukarice moći da u svom mestu završe sve potrebe vezane za katastar, a ne da za to, kao do sada, moraju ići u centar grada. Po dogovoru sa direktorom Republičkog geodetskog zavoda gospodinom Zoranom Krejovićem to će se završiti u najkraćem roku, ostaje da nađemo adekvatan prostor u kome će raditi 35 ljudi. Gorući problemi su oni u naseljima Ostružnica, Velika Moštanica i Sremčica, jer je do sada bila praksa da se najveća pažnja poklanja centralnim delovima opštine, a mi ćemo sada napraviti svojevrsan zaokret i pažnju usmeriti prema tim krajnjim naseljima Čukarice, gde ima dosta ulica koje nisu asfaltirane, u nekim delovima nema kanalizacije, ulične rasvete, trotoare i ponavljam akcenat ćemo staviti na rešavanje tih problema.

Hoće li se u Opštinu Čukarica uvesti mere štednje?

- Naravno. Sve one službe koje nisu potrebene, a plaćane su iz budžeta ukinućemo, štetne ugovore raskinuti i već smo krenuli u rešavanje tih stvari. Normalno neke potpisane obaveze, koji su važeći mi moramo da ispoštujemo, njih ne možemo da raskinemo jer bi to nanelo veću štetu opštini, ali sve takve ugovore kojima rok ističe nećemo sigurno produžavati i nećemo dozvoliti da novac, kao što je to do sada bio slučaj odlazi na neke nepotrebne stvari. Tako smo naprimer imali ugovor sa Agencijom koja je radila preskliping, promociju opštine u medijima i slične druge poslove, a da smo istovremeno imali zaposlene ljude ovde u zgradi za iste poslove.

Na koji način će se na Čukarici voditi računa o najstarijim građanima?

- Sve dobre stvari koje su do nas mi ćemo nastaviti da radimo, naprimer "Čukarički majstor" je jeda od tih stvari. On vrši sitne popravke u stanovima i kućama najstarijih građana koji te popravke ne mogu da plate i to ide na račun opštine. Takođe imamo akcije da zajdeno sa skupštinama stanara pola pola plaćamo obnavljanje fasada na zgradama i mnoge druge probleme.

Da li će se meštani Čukarice moći nadati novim radnim mestima?

- Zapošljavanje nam je najveći problem. Naš je cilj da dovedemo što više investitora i da im omogućimo što lakše i bolje poslovanje, a da svu onu dokumentaciju koja im je potrebna za rad dobiju u što kraćem roku s druge strane vršićemo razne promocije kako bi potencijalne investitore ubedili da smo opština u koju vredi ulagati. Zbog čega je to tako? Zato što imamo tri važne saobraćajnice koje prolaze kroz Čukaricu – Ibarsku magistralu, Obilaznicu i Magistralu ka Obrenovcu, a duž tih ulica je ogroman neiskorišćen prostor koji je vrlo atraktivan. Zainteresovanih uvek ima, samo moramo im dokazati da neće više godinama morati da čekaju na dobijanje dozvola i da ih kada dođu u opštinu neće niko čekati sa svojim ličnim zahtevima, a to ćemo rešiti tako što ćemo osnovati Agenciju za investicije i Kancelarijom za brze odgovore. Očekujem da ćemo do kraja meseca formirati sve te organe, a u planu je formiranje i Turističke organizacije Čukarice jer i tu imamo ogroman, neiskorišćen potencijal. Tu je Ada Ciganlija, Košutnjak i Lipovačka šuma, a za koje mislim da nisu dovoljno prezentovane kao i mnoge druge znamenitosti i lepote Čukarice, a na tome ćemo raditi kako bi i što veći broj turista doveli na našu opštinu.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA