Neobična igra iz Irske sve popularnija u Beogradu. Otkrijte zašto! (FOTO) (VIDEO)

Ukoliko živite u Beogradu i želite da se bavite umetnošću ili nekom od sportskih disciplina, imate bezbroj mogućnosti. Kada je reč o plesu, neki od najpopularnijih su balet, tango, pol dens... Međutim, dašak irske kulture je došao i do naše prestonice, a Telegraf vam otkriva o kakvom plesu je reč

  • 11

Irski ples je skup irskih nacionalnih igara, koji je vremenom postao internacionalan. Sastoji se od različitih oblika društvenih i solo plesova, koji su se nekada igrali samo na Smaragdnom ostrvu, a danas širom sveta.

Mnogima je najpoznatiji oblik irskog plesa step, ali on je samo jedan njegov deo.

Pored step-plesa, irskim narodnim igrama pripada i tzv. "soft-shoe" ples, koji devojke igraju u baletankama, a momci u cipelama bez blokeja. Takođe, postoji razlika između šou-plesa, koji poznajemo iz, na primer, Majkl Fletlijevog spektakla "Lord of the Dance", i takmičarskog irskog plesa, koji nije toliko atraktivan za publiku, ali se po tome koliko je fizički zahtevan graniči s olimpijskim sportom.

Naša sagovornica Biljana Pajić dugogodišnji je trener u jednoj od najmlađih, ali i najuspešnijih škola irskog plesa Erin's Findlle.

- Irski ples u Beogradu postoji već gotovo 15 godina. U poslednjih 4-5 godina irski ples uzima sve više maha, a oni koji se njime bave ga veoma ozbiljno shvataju, pa tako naši plesači već nekoliko godina unazad ponosno predstavljaju svoju zemlju i svoj grad osvajajući zlatne medalje na takmičenjima širom Evrope.

Bavim se irskim plesom već deset godina. Pre toga sam 12 godina igrala folklor, tako da sam već stekla bogato plesno iskustvo. Ipak, bavljenje irskim plesom mi je donelo toliko toga novog. Pre svega mislim na instruktorsko i koreografsko iskustvo, u kome sam prepoznala ono čime zaista želim da se bavim kada je ples u pitanju, ali tu su naravno i brojna poznanstva i prijateljstva, koja se ne bi desila da nije bilo plesa - ističe Biljana i dodaje da se irskim plesom može baviti bilo ko.

Ovom igrom u Irskoj se bave svi. Mahom ga igraju deca, ali van granica Irske, odrasli su daleko više zainteresovani.

Biljana ističe da su najbitnija volja i spremnost na rad, jer to je ples koji se nikad ne može naučiti do kraja, uvek ima još toga novog i uvek može da se napreduje. Takođe, naša sagovornica naglašava da se svi članovi škole se okupljaju iz ljubav prema plesu kao umetnosti, ali i želje za fizičkom aktivnošću i, naravno, druženjem.

Škola"Erin's Fiddle" koja okuplja i decu i odrasle raznih profila i interesovanja, neguje sve oblike irskog plesa. Stoga, svojim polaznicima pruža mogućnost takmičenja na međunarodnim turnirima širom Evrope, ali i javnih nastupa u okviru koncerata i predstava koje nekoliko puta godišnje organizuje u Beogradu i drugim gradovima regiona.

Članovi trupe "Lord of the Dance" su 18. marta u okviru svoje turneje imali koncert u Beogradu. To je ujedno bio i završni događaj Beogradskog irskog festivala, koji je 13. marta otvoren koncertom trupe "Erin's Fiddle" i muzičkog ansambla "Fugato".

Organizatori festivala su na predlog škole Erin's Findlle zamolili plesače trupe "Lord of the Dance" da održe jednočasovne radionice za sve irske plesače iz Beograda. Zahvaljujući organizatorima i Komabnk areni, koja je ustupila prostor za radionice, oko šezdeset članova svih beogradskih trupa koje se bave irskim plesom su imale prilike da rade sa ovim svetski proslavljenim plesačima.

- Nigde drugde se nisam susrela sa tako čvrstom i solidarnom ekipom, kakva se stvorila među našim plesačima. Istovremeno, svi oni iskreno uživaju u treninzima, nastupima, žurkama i drugim okupljanjima i to uživanje nam je svima krajnji cilj, zato valjda tako dobro i funkcionišemo - objašnjava Biljana i poziva sve zainteresovane da se jave putem telefona, mejla ili društvenih mreža. Upisi se organizuju u februaru, junu i oktobru.

"Erin's Fiddle" je najmlađa srpska plesna grupa koja se bavi irskim plesom, ali je za kratko vreme svog postojanja uspela da postigne sjajne uspehe. Svi ti uspesi su rezultat kontinuiranog rada na sebi, neprestanog učenja i istraživanja na polju plesa uopšte. Plesači "Erin's Fiddle" imaju prilike da rade sa najboljim sertifikovanim instruktorima iz zemlje i inostranstva, da postižu zapažene uspehe na međunarodnim takmičenjima i da učestvuju u profesionalno osmišljenim predstavama i koncertima. Osim toga, "Erin's Fiddle" je jedna velika družina koja se povrh svega dobro zabavlja.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kresimir

    20. april 2014 | 16:01

    Igor ima visak kilograma i slobodnog vremena, pa ponizava sposobne ljude zeljne novih znanja i igara. I sta ako vecina njih bez problema igra folklor?

  • Vanja

    19. april 2014 | 00:32

    Igore glup ti je komentar. Baš je lepa igra.

  • Ljiljanа.

    19. april 2014 | 00:29

    Немам ништа против других, страних, игара, али да ли је наш фолклор у том случају запостављен? Наша деца незнају да играју српска кола, тобоже није 'кул' али уче ирске 'кул' игре. Не разумем!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA