OPREZ: Najezda krpelja i komaraca u Beogradu!

S početkom proleća i dolaskom sunčanih dana, pojavile su se mnoge opasnosti koje vrebaju iz zelenila koje nas okružuje. Stručnjaci nas savetuju da pripazimo kako ne bismo imali neprijatna iskustva sa komarcima i krpeljima, a očekuje se prava najezda u narednom periodu na teritoriji Beograda

  • 7

Lekari i veterinari nas savetuju da povedemo računa na kakvoj travi ćemo odlučiti da se odmorimo ili ispod kog zelenila ćemo pronaći zaklon od Sunca ovog leta. Upravo na takvim mestima možemo upasti u neku od sezonskih nevolja.

Stručnjaci predviđaju da će krpelji i komarci biti velika opasnost ovog leta i upozoravaju da su ovi insekti prenosioci mnogih bolesti koje mogu imati velike posledice po čoveka, pišu "24sata".

- Do sada smo imali oko 20 građana koji su se žalili na ubode krpelja. Nisu svi bili inficirani virusom koji izaziva lajmska bolest, a koji kod nas najčešće prenose krpelji, ali sve građane savetujemo da preventivno svakoga dana po povratku iz prirode pregledaju kompletno telo i glavu. Kada se krpelj vidi na telu, čak iako je zaražen, ako se pravilno izvadi sprečava se mogućnost infekcije - kaže dr Nevenka Pavlović, rukovodilac Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Doktorka Pavlović naglašava da građani treba da biraju parkove koji su sređeni jer zelene površine koje se redovno održavaju i kose nisu pogodna sredina za razmnožavanje krpelja. Osim što su opasni po ljude, krpelji predstavljaju opasnost i za kućne ljubimce.

- Krpelja najviše ima u priobalnom pojasu Save i Dunava gde je 30 odsto njih inficirano, dok je na Avali oko 20 odsto. Krpelji na ljude prenose čak 14 opasnih oboljenja, a na životinje bolest babeziju (lajmsku bolest, prim. aut), od koje većina pasa ugine, potom crnog crva koji je jako opasan. Zbog sve toplijeg vremena, krpelji i komarci se razmnožavaju, sve ih je više i opasniji su - kaže veterinar Dragan Vesić.

Prema njegovim rečima, ovim insektima pogoduje toplo-hladno vreme i promene u temperaturi.

- Raznosi ih vetar, a nalaze se u visokoj travi. Vlasnici pasa moraju detaljno pregledati svog ljubimca po povratku iz šetnje, a povišenu temperaturu da registruju i konsultuju se sa veterinarom, takođe i promenu boje mokraće. Ako primete krpelja, moraju ga odmah izvaditi pincetom ili povesti psa u najbližu veterinarsku ambulantu - kaže Vesić.

Simptomi Lajmske bolesti su povišena temperatura i opšte stanje slično gripu. Od velikog značaja je da se bolest dijagnostikuje na vreme i da se pravilno tretira kako ne bi došlo do prelaska u drugi ili treći stadijum, a zatim pojave oštećenja srca, mozga i drugih vitalnih organa.

Ukoliko vam se dogodi da na svojoj koži primetite krpelja, nikako ga nemojte podmazivati kremama nego uzmite čistu pincetu kojom ćete ga uhvatiti što bliže koži i izvlačiti ga lagano na gore. Nikako ne smete uvrtati krpelja kojeg pokušavate da odvojite od površine kože.

Po rečima Dragana Ilića, direktora instituta "Batut", možemo očekivati najezdu komaraca i ovog leta.

- Očekujemo veliki broj komaraca, a samim tim i povećan broj obolevanja od groznice Zapadnog Nila. Multisektorsko telo koje je formirano u "Batutu" u stalnom je zasedanju vezano za groznicu Zapadnog Nila. Prati se situacija, da u slučaju većeg broja infekcija blagovremeno reagujemo - rekao je Ilić.

Komarci

(Telegraf.rs / 24 sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    8. april 2014 | 12:40

    A gde da begam?...

  • lena

    8. april 2014 | 13:14

    a sisanje i zaprasivanje trave? vec je do kolena.. a zaprasivanje komaraca? naravno, vazno je konstatovati ono sto i sami znamo (nismo glupi), i cekati da pocnu da se mnoze.. tako to u ovoj zemlji

  • L

    8. april 2014 | 13:19

    Vekika crna uspupcena tacka ne mora uvek da znaci da je krpelj,znam iz vlastitog iskustva ali kod doktora obavezno a ne ono na svoju ruku,benzinom,sircetom,pincetom itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA