U SRCU BEOGRADA: Otvoren prvi naučni klub u ovom delu Evrope

Prema rečima direktorke CPN-a, Aleksandre Drecun, cilj kluba je promocija nauke u formatu radionica za najmlađe, od astronomije do arheologije i kodiranja

  • 8

U samom srcu Beograda, na drugom spratu Robne kuće Beograd u Knez Mihailovoj ulici Centar za promociju nauke pokrenuo je prvi naučni klub u ovom delu Evrope gde svi zainteresovani za nauku i tenologiju mogu da se upoznaju, razmenjuju iskustva, diskutuju o naučnim temama, proširuju znanja i vidike.

Naučni klub, koji je već krenuo sa radom i ovog aprila će organizovati tribinu o "gospodarima interneta", predavanje za start-ap preduzetnike, javnu konsultaciju "Budućnost nauke u Srbiji" i školske radionice povodom Dana devojčica u IT sektoru, svečano će biti otvoren uz ovogodišnji treći Maj mesec matematike.

Prema rečima direktorke CPN-a, Aleksandre Drecun, cilj kluba je promocija nauke u formatu radionica za najmlađe, od astronomije do arheologije i kodiranja.

Posle podne je "rezervisano" za takozvane sekcije iz IT-a ili novih tehnologija kada će budući naučnici imati prilike da dolaze, druže se i uče nešto novo. Veče je rezervisano za tribine, diskusije, naučno-popularne filmove, razgovore o nauci i budućnosti srpske nauke.

- Srbija po ljudskim resursima može da postane konkurentna zemlja na današnjem tržištu jer po drugim ne možemo da pariramo razvijenim ekonomijama. Samo sa resursima možemo da se nadamo boljem životu - rekla je Drecun.

Prva velika inicijativa naučnog kluba je Maj mesec matematike, nacionalna naučno-popularna manifestacija koja se održava u 20 gradoba Srbije a ove godine će biti i regionalnog karaktera jer će učestvovati i Bosna i Crna Gora. Drecun je uz osmeh izrazila nadu da bi popularni "M3" mogao da postane evropska inicijativa koja je potekla iz Beograda.

Kao potvrda značaja ove manifestacije Drecun, uz ogradu da to nije jedini razlog, navodi da se prošle godine prijavilo 50 posto više studenata da studira matematiku.

Moramo da se potrudimo da razumemo buduće generacije a matematika je, kako kaže Drecun, sjajan jezik da razumemo buduće ekonomske, finansijske, globalne trendove. Ona je ocenila da su matematika, inženjerstvo najsigurniji put za mlade da "iskoče" i rade u Cernu, Majkrosoftu ili naprave neki srpski Tviter.

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    13. april 2014 | 15:52

    Nema struke - bez nauke!...

  • Gruzanin

    13. april 2014 | 13:54

    Prelepa i veoma elegantna zena!

  • Rey

    13. april 2014 | 14:11

    Bravo za Srbiju i gospodju ili gpspodjicu Drecun da bar neko se seti pametne stvari koliko ja znam matematika je osnova svih nauka pa i života.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA