Evo koliko religija i hramova ima u Beogradu

Za nešto više od milion pravoslavnih Beograđana sagrađeno je 46 crkava i tri manastira, dok u mnogim obodnim krajevima grada niču novi hramovi. Danas postoji i dvadesetak drugih verskih zajednica koje imaju svoje manje crkve ili se povremeno sastaju

  • 1

Na svakih 18.819 Beograđana, koji žive u urbanom gradskom jezgru (bez prigradskih naselja), dolazi po jedna bogomolja. Ukupan broj crkava, uključujući i džamiju i sinagogu, u samom gradu je 62, a nekoliko pravoslavnih crkava je u izgradnji.

Za nešto više od milion pravoslavnih Beograđana sagrađeno je 46 crkava i tri manastira, dok u mnogim obodnim krajevima grada niču novi hramovi. U Beogradu su tokom ratnih razaranja srušene i dve lepe sinagoge. Danas postoji samo jedna - Sukat Šalom za 286 vernika, kao i jedna džamija - Bajrakli, za oko 23.000 muslimana, piše "24 sata".

Danas postoji i dvadesetak drugih verskih zajednica koje imaju svoje manje crkve ili se povremeno sastaju. Sve to daje Beogradu kosmopolitsku dimenziju, objašnjava sociolog religije Živica Tucić.

- Kod nas nema ekscesa, netolerancije ni ugroženosti, što Beograd kvalifikuje kao svetsku metropolu. Katolička crkva je kod nas delovala i u 16. i 17. veku. Nemačka evangelistička crkva registovana je u Beogradu sredinom 19. veka. Gradnja katoličkih crkava većinom je nastala između dva svetska rata kada je dolazilo mnogo činovnika. Najpoznatije spremačice u Beogradu su bile Slovenke - objašnjava za "24 sata" Tucić.

Za manje religije nacionalna pripadnost nije bitna, oni propovedaju u svojim malim crkvama ili iznajmljenim prostorima na jeziku sredine. Kako kaže Tucić, mnoge od njih kod nas su delovale i pre rata, poput mormona i adventista. U Beogradu deluju i metodisti, nazareni, babtisti, grkokatolici, anlikanska crkva, pentekostalci, Jehovini svedoci, a ima i istočnjačkih religija poput Hare Krišne. Povremeno se okupljaju i bahai, čija vera stara nekoliko stotina godina predstavlja mešavinu judeizma, hrišćanstva i islama.

Religije u Beogradu:

Broj stanovnika 1.166.763 (bez prigradskih naselja)

Katolika:11.509

Protestanata:1.606

Ostale hriš. religije:550

Muslimani:22.909

Judisti:286

Istočnjačke religije:495

Ostale religije:647

Ateisti/Bez religije:38.228

Agnostici:2.302

Nisu se izjasnili:47.059

Nepoznate religije: 19.012

Pravoslavaca: 1.016.973

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vase ime

    15. april 2014 | 00:47

    U Beogradu je takodje podignut prvi budisticki hram u Evropi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA