Održana ponoćna liturgija u Hramu Svetog Save (FOTO)

Vaskršnju ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save, kojoj su prisustvovali brojni građani, služio je episkop remezijanski Andrej, a poslanicu patrijarha Irineja pročitao je starešina Hrama Svetog Save Radivoje Panić

  • 4

Crkvenim zvonima, litijama i ponoćnim liturgijama u pravoslavnim hramovima u Srbiji počelo je obeležavanje Vaskrsenja Hristovog, događaja kojim je počela novozavetna istorija čovečanstva.

Vaskršnju ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save, kojoj su prisustvovali brojni građani, služio je episkop remezijanski Andrej, a poslanicu patrijarha Irineja pročitao je starešina Hrama Svetog Save Radivoje Panić.

Patrijarh će služiti prvu jutarnju liturgiju u Sabornoj crkvi kojoj će prisustvovati i premijer Ivica Dacić. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar sinoć je predvodio misu bdenje u Katedrali Blažene device Marije.

Hočevar će danas, na sam dan Uskrsa, od 10.00 i 18.00 sati predvoditi bogosluženja u Crkvi Krista kralja u Beogradu.

Uskrs je praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje, a ove godine ga svi hrišćani obeležavaju u isto vreme. To je pokretan praznik koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana.

U pravoslavnim crkvama, prva molitva se služi pred zatvorenim vratima hramova koja se nakon molitve otvaraju tačno u ponoć kada se posle Velikog petka i Velike subote, u znak radosti oglašavaju prva zvona.

Za vernike prestaje veliki post, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema običaju, farbaju u crveno.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • YXX

    20. april 2014 | 12:23

    Episkop ce dobro proci.Dobit ce placeno za prekovremeni i nocni rad a najeo se idosao na liturgiju,a pitamo li se imaju li mnogi danas i jedno jaje na trpezi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA