SKANDAL: Od kuće Đure Jakšića prave kafanu! (FOTO)

Dom Đure Jakšiča koji se nalazi u Skadarliji i na kojem su se do sada održavale izložbe, književne večeri i okupljanja umetnika, postaće izvor alkohola i dima

  • 17
Skadarlija, Đura Jakšić, kuća Đure Jakšića Statua Đure Jakšića ispred njegove kuće u beogradskoj Skadarliji. Foto: Marko Todorović

Da je Đura Jakšić živ, verovatno bi upitao: Šta radite sa mojom kućom?!

Krov u njegovom domu u Skadarskoj ulici ne prokišnjava. Ima patos. Iz zidova ne bije vlaga. Ne deluje bedno, sirotinjski, kao dok je veliki pesnik i slikar u njemu stvarao. Događaju se i književne večeri, i izložbe. Ali, ima onih kojima to nije dovoljno. Hoće da zarade. Prave kafanu!

U Jakšićevoj kući konobar nikada nije naplatio piće. Ni dok je pesnik bio živ, ni od sedamdesetih, kada je pretvorena u svojevrstan dom njegovih kolega - po peru, i po kičici! Najnoviji tutor je, međutim, došao na "pametnu" ideju. Da to promeni.

Naime, Ustanova kulture "Parobrod" upitala je Skupštinu opštine Stari grad da li može da potraži "namenskog partnera" sa kojim bi u Đurinoj kući otvorili vinoteku ili "rakijateku". Posao, koji bi donosio od 30.000 do 55.000 dinara mesečno, odvijao bi se pod parolom "kupujmo domaće". Jer, ovde bi se točili "isključivo nacionalni brendovi vina, rakije i drugi autentični proizvodi", pišu "Večernje novosti".

- Kasno su se setili. Dok je Đura bio živ, mogli su. Sada je to jedino mesto u Skadarliji gde se vino ne prodaje. Otvaranje kafane ne bi imalo nikakvog smisla. Bilo bi uvredljivo. I za Đuru. On je pevao: "Pijem, pijem... al’ u piću/ još se nikad ne osmenu’..." Sad bi se verovatno osmenuo na tu ideju - kaže pesnik Matija Bećković.

Đura Jakšić je voleo dobru kapljicu. Dok neke njegove kolege smatraju da bi pretvaranje njegove kuće u kafanu bilo u njegovom maniru, naročito zbog toga što bi se pilo samo "domaće", pesnik Petar Pajić se ne slaže sa njima.

- Đura je voleo da popije u kafani. Voleo je i da počasti goste, ali ne i da im to naplati. Sad od njegove kuće prave kuću-kafanu. Kuća Đure Jakšića bi trebalo da ostane kuća kulture, a ne da se pretvori u birtiju - kaže on.

Mile iz antologijskih Jakšićevih stihova više nema. Nema ni Ane koja toči i služi, dok za Milom Đurino srce tuži. Hoće li "tuđe ruke" u njegovoj kući "vino da nose", objašnjava za "Novosti" Milena Rajković, direktorka "Parobroda".

- Naš predlog za revitalizaciju Kuće Đure Jakšića bio je da se izda trećina prostora, s obzirom na to da u Skadarliji ne postoji niti jedan objekat takve namene. Ovaj projekat zasada nije zaživeo, pa ćemo nastaviti na drugi način da se snalazimo - kaže ona.

Ugledni pisci, slikari, dramski umetnici, akademici, koji su godinama slavili ime Kuće Đure Jakšića, kao svetlog mesta srpske kulture, sa žaljenjem konstatuju da su programi koji se bave očuvanjem tradicije postali nepoželjni u njoj.

- Koliko mi je poznato, kuća velikog srpskog pesnika i slikara jedan je od retkih autentičnih objekata u našoj državi u kojima se organizuju večeri isključivo umetničko-književnog tipa. Pitam se da li bi na primer u Vajmaru dozvolili da se Šilerova kuća pretvori u kafić ili noćni klub povezan sa prodajom i konzumacijom alkohola - kaže književni kritičar i univerzitetski profezor dr Bojana Stojanović Pantović

Savremeni noćni klubovi nisu povezani samo sa prodajom i konzumiranjem alkohola, već i narkotika, piše list.

- Može samo da se nagađa šta bi se dogodilo u slučaju da Kuća Đure Jakšića izraste u nešto drugo, ako danas dok je još samo galerija na vratima piše: " U toku radnog vremena strogo je zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i drugih opojnih sredstava..." Ova napomena inicira i pitanje šta se konzumira pod krovom u Skadarskoj 34 kad prođe radno vreme. Jer, sličnih napomena nema ni u beogradskim muzejima, niti galerijama - kaže Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno prosvetne zajednice Beograda.

On dodaje da je zločin i prema Đuri Jakšiću i prema Skadarliji da se njegova kuća pretvori u kafanu.

- Da ovo vidi, Đura bi se prevrnuo u grobu - zaključuje Ajdačić.

Od kako je „Parobrod“ preuzeo ulogu „upravnika“ nad Kućom Đure Jakšića, kao značajna novina uveden je novi logo, čiji je autor Saša Pantić. Na njemu se ne vidi lik Đure Jakšića, već samo crna mrlja koja podseća na šešir.

- Ovo je sramota. Ne samo za one koji su logo izabrali, već i za Beograd i Srbiju. Pokazuje naš odnos prema kulturi, prema poeziji i velikim pesnicima. Kao da se neko bori da imamo što više zaboravljenih umova. Šešir nije glavna Đurina karakteristika, da bi ga samo on predstavljao - kaže Petar Pajić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sramota

    21. april 2014 | 15:44

    To su ti novokomponovani,samoproklamovani Beograđani od kojih mi pravi,rođeni Beograđani ne možemo da dišemo.Nije problem doći ovde,cenim sve ljude.Kada sam ovo rekao nisam mislio da je biti Beograđanin nešto posebno i važno i da smo posebni u odnosu na druge.Ne,naporotiv! Hteo sam samo da kažem da pojedini koji dođu,da njih nije briga za ono što je nama ovde sveto i što nam je važno.Pa od galerija,muzeja,legata...prave kafane i kioske brze hrane.

  • opanak

    21. april 2014 | 14:56

    Sta ste sve uradili od Beograda?!Nista me ne bi cudilo,sto npr ne uhvatite ove dripce u mupu,pa date otkaz svima koji van svoje smene voze sluzbene automobile i izmedju 200-300km naprave za svoj gros dnevno,pa od tih para koje odu na gorivo renovirate objekat koji planirate da iznajmite umesto da ga za male pare ustupite nekom Ljaljanu koji ce da se ovajdi i unisti istoriju!Ne nego je draze zaradjivati i trositi sve resurse ovog naroda!Mnogo me muci ova teme koju sam provukao,da jedan momak inspektor iz jedne Beogradske stanice potrosi toliko goriva da za te pare moze da se isplati bez problema 3,4 plate,nekim mladim nezaposlenim ljudima!Doduse nije samo jedan u pitanju nego pola stanice!E sada,otkaze takvima ili celu platu odbite a Djurinu kucu ne pretvarajte u mesto bogacenja,imate dosta mogucnosti kako da napunite budzet grada i drzave nece vam 50 hiljada pomoci da zaradite kao ni ovom 300litara benzina nedeljno da izleci svoje komplekse!

  • xy

    21. april 2014 | 14:47

    Sledeće je pretvaranje Savezne Skupštine u diskoteku! Ima dosta prostorija i u dobroj je zoni, a zvrji prazna i koriste je za bezvezne sednice koje mogu i negde na periferiji održavati, a ova zgrada će doneti dosta profita.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA