HEROINE BEOGRADA: One čiste grad, voze vas na posao i donose sreću

Valentina, Snežana i Jasmina su mame i domaćice koje zarađuju tako što čiste ulice, taksiraju ili održavaju dimnjake. Svaka od njih je jedina ili jedna od retkih dama u svojoj profesiji. Kada završe smenu i sve obaveze kod kuće, svaka uspe da nađe i vreme za sebe

  • 1

Ulice Beograda kojima svakodnevno prolazite čisti Valentina, do posla, lekara ili kafane vozi vas Snežana, a ona koja vam donosi sreću kada je sretnete, ali inače održava dimnjake i odžake je Jasna.

Muške poslove obavljaju ravnopravno sa kolegama i kažu da im to nije teško. Kada se smena završi, kod kuće su mame, supruge i domaćice, jednako uspešne kao i na poslu. I pored svega, nađu vremena i da se posvete sebi. Tako su našle vremena i da sa ekipom Telegraf.rs podele iskustva o svojim zanimanjima i razbiju još neku predrasudu o damama kao "slabijem polu".

Valentina Bojadži zaposlena je u Gradskoj čistoći. Ona svakoga dana provede osam sati čisteći centar Beograda. Kaže da se mnogo radi, ali da ne postoji podela na muške i ženske poslove. Kada nije na poslu, Valentina brine o svojoj kući i svojoj porodici, sinu i suprugu. Iako ništa od toga nije lako, Valentina se ne žali. Rado je odvojila vreme i da prošeta sa ekipom Telegraf.rs.

Kako Valentina kaže, muškarci i žene mogu podjednako dobro da čiste ulice. Međutim, večita dilema je da li mogu i podjednako dobro da voze automobile.

Snežana Cmiljanić svakoga dana dokazuje da mogu. Ona vozi taksi i kaže da u svom poslu uživa. Osim što voli da vozi, kod taksiranja joj se sviđa i to što nema određeno radno vreme. Zbog toga joj je lako da postigne da radi, a da njenu porodicu svakoga dana sačeka ručak. Za Telegraf.rs je govorila između vožnje i nege sina:

Dame u Gradskoj čistoći i u taksi udruženjima izuzetno su retke i malo je verovatno da ćete negde sresti Valentinu ili Snežanu. Ipak, verovatno bi vam još veće iznenađenje bilo kada bi na nekom krovu, dok čisti dimnjak, ugledali Jasminu Dinić.

Ova dama je jedina odžačarka u Srbiji. Ovim poslom se bavi više od 15 godina i sada je već potpuno ravnopravna sa svojim kolegama kada su u pitanju obaveze. Kada završi sa penjanjem po krovovima, čišćenjem dimnjaka i ventilacija, Jasnu kod kuće čekaju dve ćerke i suprug. I pored teškog posla i brige o kući i porodici, Jasna i njen suprug imaju vremena čak i za pozorište ili bioskop.

Više nije neobično da muškarci budu kuvari, plesači, dadilje kao ni medicinski tehničari, koje popularno zovemo "medicinska braća". Iako su poslovi koje naše tri dame obavaljaju fizički znatno teži, one su dokaz da i za žene ima mesta u muškim zanimanjima. Valentina, Snežana i Jasmina su, takođe, i dokaz da težak fizički posao ženu ne čini manje damom.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA