Održana komemoracija Timotiju Bajfordu u Skupštini grada (FOTO)

- Bajford će trajati ne samo u našim uspomenama nego i u našem kulturnom nasleđu - rekao je njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik Ljubivoje Ršumović

  • 2

U prisustvu porodice, prijatelja i brojnih poštovalaca danas je u Skupštini garada održana komemoracija reditelju, scenaristi, prevodiocu i piscu Timotiju Džonu Bajfordu (1941-2014), autoru nezboravnih serija za decu.

- Hoću da verujem da se danas ne opraštamo od Timotija Bajforda, da je dr Vladeta Jerotić u pravu kada kaže da se čovek usavršava i posle smrti, jer ono što je Timoti uradio podsećaće nas na istinitost ovih tvrdnji, on je primer mudrosti da je rad ljubav učinjena vidljivom i on će trajati ne samo u našim uspomenama nego i u našem kulturnom nasleđu - rekao je njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik Ljubivoje Ršumović.

On je podsetio da je Bajford pre 40 godina došao iz Velike Britanije u malu Srbiju, iz velikog BBC u malu televiziju RTB, dogodilo se da je našao ljubav, zavoleo je Srbiju na pravi način, svojim radom učinio je ljubav vidljivom i dragocenom.

- On je sa sobom doneo određenu vrstu discipline duha i odnosa prema radu koji je kod nas drugačiji, ''labaviji", naravno pokazalo se vremenom da je takav odnos prema radu dragocen i da bez njega ne može biti ni pravog kvaliteta - istakao je Ršumović.

Bajford je završio je londonsku Akademiju dramskih umetnosti, radio je na Bi-Bi-Siju i pre 40 godina je došao po nalogu ove kuće da napravi dečju emisiju, koprodukciju sa Televizijom Beograd.

Zbog ljubavi je ostao u Beogradu do smrti, posvećeno i radno živeo je do poslednjeg daha, godinama teško oboleo od raka. O Bajfordovom radu i životu snimljen je dokumentarni film "Pitam se, pitam se… ko je Timoti Džon Bajford" po scenariju i režiji novinara studija B Veljka Pavlovića.

Toplim emocijama Pavlović je podsetio na dane snimanja filma, na energiju čoveka retkog među autorima kod koga se poklapa teorija i praksa, koji je živeo onako kako je mislio, nesebično se borio za svoje ideale poput zašite Banjičke šume, pionirskog posla u Srbiji po kome je Bajford želeo da ga pamtimo.

Reditelj dečjih emisija "Neven“, "Babino unuče“ i "Poletarac“ koji je dobio nagradu na svetskom festivalu u Minhenu 1980. godine, Bajford je nadahnut srpskom kulturnom baštinom napravio ostvarenja neprolazne vrednosti, emisije koje su obežile detinjstvo brojnih generacija, pred koje smo prema rečima Branke Otašević, sa punim poverenjem mogli da pustimo svoje potomke pred ekrane.

Komeraciji u Skupštini grada prisustvovali su ministar kulture Ivan Tasovac, Majkl Deveport, Toni O Brajan, Eva Ras, Vuk Drašković.

Kremacija Timotija Bajforda održaće se danas na Novom groblju u Beogradu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA