Hitne službe uskoro dostupne osobama oštećenog sluha

Potpisan protokol o obuci za uvođenje SMS sistema u hitnim službama za osobe koje ne čuju

  • 0

U Beogradu je između Gradskog centra za socijalni rad i Udruženja znakovnih tumača Srbije potpisan protokol o obuci za uvođenje SMS sistema u hitnim službama za osobe oštećenog sluha.

Zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić je istakao da je u pitanju vrlo jednostavan projekat koji neće koštati mnogo, a biće više nego koristan. U Beogradu živi 4.500 lica sa oštećenim sluhom, dok ih je na nivou Srbije 35.000.

- Projekat "Dostupnost hitnih službi za sve" podrazumeva uvođenje SMS brojeva kako bi se osobama oštećenog sluha omogućilo da bez posrednika mogu da kontaktiraju hitne službe. Realizovanjem ovog projekta na nivou grada, želimo da pošaljemo poruku i svim nadležnim službama u državi da nam se priključe, jer i u Beogradu i u Srbiji njihova je dužnost da budu dostupni i na usluzi svim našim građanima - rekao je Krkobabić i dodao da očekuje da projekat zaživi u potpunosti za dva do tri meseca.

Julijana Miško, potpredsednica Udruženja tumača za lica oštećenog sluha Srbije, rekla je da je obaveza udruženja da obuči sve službe za SMS komunikaciju sa osobama oštećenog sluha, jer se radi o specifičnoj komunikaciji, često nerazumljivoj osobama koje čuju.

Dragan Jeftić, načelnik Uprave za vezu i kriptozaštitu PU za grad Beograd, rekao je da će MUP maksimalno podržati ovaj projekat i naglasio da je potrebno registrovati sve korisnike za ove potrebe, kako bi sa tehnološkog aspekta bili omogućeni svi potrebni uslovi.

Grozdana Banac, predsednica Upravnog odbora Hitne pomoći, naglasila je da se radi o humanom gestu i da će ova služba obezbediti nekoliko telefona sa kojih će biti moguće slanje SMS poruka.

(Izvor: Beoinfo / Foto: Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA