Brod koji je započeo Prvi svetski rat će postati muzej! (FOTO)

Brod "Bodrog", nasukan na Dunavsko priobalje, postaće muzej od velikog nacionalnog značaja povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata. Rečni monitor predstavlja značajan suvenir istorije čija restauracija se pažljivo planira

  • 0

Brod koje je započeo Prvi svetski rat napadom na Beograd, danas predstavlja samo bledi obris prošlosti. Olupina nasukana na priobalje Dunava na Adi Huji, po rečima ljudi iz Ministarstva Odbrane, postaće muzej od velikog nacionalnog značaja.

Rečni monitor "Bodrog" proglašen je za kulturno dobro Republike Srbije po rešenju Muzeja nauke i tehnike još 2006. godine, a njegov novi staraoc za sprovođenje mera zaštite kulturnog dobra postalo je Ministarstvo odbrane.

- Među aktivnostima koje je Ministarstvo odbrane predložilo za zvaničan program obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata jeste formiranje broda muzeja od kulturnog dobra - rečnog monitora "Bodrog". Za tu namenu su ujedno tražena i izvesna finansijska sredstva od Ministarstva kulture i informisanja, imajući u vidu da je jedan deo budžeta određen za obeležavanje jubileja - saopšteno je iz Ministarstva Odbrane.

Međutim, kako do sada nije donet zvaničan program obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, u ovom trenutku ne postoji definisan datum za finalizaciju projekta pretvaranjem broda "Bodrog" u muzej.

Istorijskog podsećanja radi, brod „Bodrog“ je zvanični dokaz o tome kako je počeo Prvi svetski rat. Prvi hici u Prvom svetskom ratu ispaljeni su iz jedinica Dunavske flote, samo nekoliko dana nakon objave rata, kada je gađan Beograd i to sa tri bojna broda: „Bodrog“, „Temeš“ i „Samoš“.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA