NEMA MESTA PANICI: Beogradu ne preti izlivanje slivnika (FOTO)

Strah da će dobar deo grada biti poplavljen za vreme obilnih padavina bio je opravdan jer su slivnici na mnogim lokacijama bili zapušeni. Međutim, ekipa JKP Beogradski vodovod i kanaizacija nagoveštavaju da nema mesta panici

  • 2

U perodu dok su kiše bile najobilnije, JKP Beogradski vodovod i kanalizacija dobilo je veliki broj prijava koje se odnose na zagušene slivnike, jer su količine padavina bile mnogo veće od kapaciteta kanalizacione mreže.

S obzirom na to da slivnici ne mogu tako brzo da apsorbuju veću količinu vode kad su u pitanju veliki pljuskovi i da je potrebno izvesno vreme da se voda povuče, veliki problem su predstavljale poplavljene ulice.

- Poplave nisu bitno uticale na rad i funkcionisanje kanalizacionog sistema, jer su naše ekipe u vanrednoj situaciji bile dežurne na terenu i intervenisale po prijavama. U većini slučajeva problem je bio kod slivnika koji su spolja bili zagušeni raznim otpadnim materijalom koji je bio nanešen bujicom vode. Najčešće je voda nanosila lišće, granje, papir i u težim slučajevima i zemlju - objašnjavaju iz ovog preduzeća.

Po rečima nadležnih iz JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, poblematičnih slivnika nema, jer ekipe Sektora kanalizacione mreže redovno obilaze kritična mesta, posebno niže delove grada, vrše čišćenje slivnika i čišćenje uličnih kanala.

Za vreme poplava došlo je do izlivanja reke Topčiderka. Tom prilikom poplavljena je Topčiderski podvožnjak, oštećena je opreme JKP BVK-a, a zbog prekida u elektro-napajanju pumpe nisu mogle da rade i izbacuju vodu koja se tom prilikom nakupila ispod podvožnjaka. Međutim, ovi problemi su sada rešeni.

- Postoji plansko održavanje slivničke mreže, po kome se nedeljno čisti oko 1.000 slivnika, dok se interventno održavanje slivničke mreže sprovodi po pozivu građana. Jedina mera bezbednosti je redovno čišćenje ulica od otpadnog materijala - objašnjavaju iz Beogradskog vodovoda i dodaju da jedina preventivna mera leži u dobrom nivelisanju ulica prilikom asfaltiranja radi slobodnog oticanja vode u slivnike bez zadržavanja po ulici u obliku bara.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA